Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στουρνάρας: Βγαίνει ο λογαριασμός για την ανάπτυξη το 2020

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,4- 2,5% για το 2020 εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «10» .

Ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις που έκανε η νέα Κυβέρνηση στο τομέα των δαπανών αλλά επιδεικνύοντας για πρώτη φορά ιδιοκτησία και στις μεταρρυθμίσεις έχει θέσει τις βάσεις για μια σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Όπως είπε πλέον η ΤτΕ καταγράφει αύξηση επενδύσεων όχι μόνο στις κατασκευές αλλά και στον τομέα της μεταποίησης με αυξήσεις έως 7%.

«Με αυτά τα δεδομένα εμείς λέμε ότι ο λογαριασμός για το 2020 βγαίνει. Βλέπουμε ότι μπορούμε να έχουν ανάπτυξη 2,4-2,5% του ΑΕΠ και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε γι αυτό και τους εταίρους μας στην ΕΚΤ» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι έγινε δέκτης ενημέρωσης ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε εναλλακτικό νόμισμα και συγκεκριμένα την δραχμή. Σε ότι αφορά στις εκρηκτικές σχέσεις που είχε με την προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι θεωρήθηκε από την αρχή πολιτικός αντίπαλος χωρίς ποτέ να έχει τέτοια πρόθεση.

Στην παρατήρηση ότι τα πρώην Κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι δεν βοηθούσε όσο έπρεπε είπε: «Μόνο εμείς γνωρίζουμε πόσες φορές βοηθήσαμε εκείνη την περίοδο».

Ο "Ηρακλής" δεν είναι αρκετός

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι σε αυτήν την φάση οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν στην μείωση των κόκκινων δανείων με πρώτη στρατηγική προσπάθεια να γίνεται μέσα από το σχέδιο «Ηρακλής» που έχει ήδη δοκιμαστεί και στην Ιταλία.

Ωστόσο, επέμεινε ότι μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου της Κυβέρνησης θα προχωρήσει και το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και αντί κρατικές εγγυήσεις θα χρησιμοποιεί ο αναβαλλόμενο φόρο.

Τόνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι τράπεζες χρησιμοποιούν το σύνολο του επιτοκιακού περιθωρίου του 2% για να καλύψουν επισφάλειες από δάνεια με αποτέλεσμα να μην έχουν σχεδόν καθόλου κέρδη και να δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Πρόχειρη σκευωρία η Νonartis

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για πρόχειρη σκευωρία αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis μέσω της οποίας κατηγορήθηκε για χρηματισμό και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ελλείψει στοιχείων.

Ειδικότερα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι τα χρόνια 2010 -2013 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 4,2 δισ. στα 2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της Novartis μειώθηκε κατά 30%. Ο ίδιος δε δεν είχε καμία εξουσιοδότηση για να υπογράφει για δαπάνες φαρμάκων άρα η όλη υπόθεση "ήταν από την αρχή μια πρόχειρα στημένη σκευωρία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR 

   

randomness