Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

"Συμφωνία αλήθειας" με επιχειρήσεις και εργαζόμενους θέλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

“Ανάπτυξη για όλους” θα είναι το σύνθημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για αυτό και επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα επανέφερε ένα από τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής του ρητορικής, τη “συμφωνία αλήθειας” με επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν “να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντιζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον”.

Το “καλάθι” του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως γνωστόν θα περιλαμβάνει τη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, όμως ο πρωθυπουργός θέλει βεβαίως να δείξει και κοινωνικό προφίλ. Αλλά πάντα με το δικό του ιδεολογικό στίγμα, καθώς έχει πολλάκις δηλώσει ότι στόχος του είναι η συμφιλίωση εργοδοτών και εργαζομένων, ως εχόντων κοινό συμφέρον από την καλή πορεία της επιχείρησης. Ο κ.Μητσοτάκης έχει επίσης πολλάκις διατρανώσει την ακράδαντη πίστη ότι μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα έρθει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, πιστεύοντας μάλλον στη δύναμη της αγοράς και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, παρά στην κρατική παρέμβαση ως προς τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε άλλωστε τις περίφημες τροπολογίες Βρούτση, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για την αιτιολόγηση της απόλυσης που στο παρά πέντε πριν τις εκλογές είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στην πραγματικότητα εγκυμονούσε κινδύνους για τους εργαζόμενους και δεν τους παρείχε προστασία. Από εκεί και πέρα εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα επιμείνει στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και ο κ.Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο του την καταπολέμηση της μαύρης, αδήλωτης, εργασίας.

Με δεδηλωμένη την αντίθεση της ΝΔ στην “ταξική πολιτική” του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα της κυβέρνησης εστιάζει σε εθνικούς στόχους με το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη θα ωφελήσει όλους. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι υποδεχόμενος χθες τους κοινωνικούς εταίρους στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων. Ο κ.Μητσοτάκης έκανε ειδικότερα λόγο για πολύ θετικά νέα στο μέτωπο μιας σειράς από μεγάλες επενδύσεις, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ελληνικό, στο νέο master plan της Cosco για την ουσιαστική αναβάθμιση του λιμένος του Πειραιά, στις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στο “πακέτο” των καλών ειδήσεων, που προβάλλει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ συγκαταλέγονται βεβαίως και η πλήρης άρση των capital controls και η μείωση του ΕΝΦΙΑ που τέθηκαν απο Σεπτέμβριο σε ισχύ, δύο προεκλογικές δεσμεύσεις που έγιναν πράξη μέσα στο καλοκαίρι και που αποτελούν βασικά επιχειρήματα του κ.Μητσοτάκη ως προς την αξιοπιστία του. Έχοντας δηλαδή ως επιχείρημα ότι ήδη έκανε πράξη δύο βασικές οικονομικές του δεσμεύσεις, θα περιγράψει το σχέδιο του για περαιτέρω μειώσεις των φόρων, οι οποίες όμως τουλάχιστον όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα όπως όλα δείχνουν θα πάνε για το 2021. 

ΠΗΓΗ ΝEWS247.GR

 

   

Απόψεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λαμιακός Τύπος» για την «Καλύβα Στεφανή» στην περιοχή...