Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σύμπνοια απόψεων μεταξύ Βρυξελλών-Πεκίνου για το κλίμα, παραμένουν οι διαφορές για το εμπόριο

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν σήμερα να επιδείξουν ενότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ωστόσο, διαφάνηκαν οι διαφορές τους στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου.
 
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, με τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δεσμεύονται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα.
 
Η κοινή ανακοίνωση, η πρώτη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισεκ. ευρώ το χρόνο έως το 2020 για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
 
Το ποσό αυτό συμφωνήθηκε πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Κίνα και η ΕΕ θα καλύψουν την όποια διαφορά.
 
Η χθεσινή ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι υπονομεύει την αμερικανική οικονομία και κοστίζει θέσεις εργασίας, προκάλεσε οργή και καταδικάστηκε από παγκόσμιους ηγέτες και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι λυπάται βαθιά που οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία, η οποία καταπολεμά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και υπογράφηκε από πάνω από 190 χώρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης όπως πρότεινε ο Τραμπ.

«Η συμφωνία εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η συμφωνία του Παρισιού είναι εδώ για να μείνει και τα 29 άρθρα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον αρμόδιο Κινέζο αξιωματούχο.

Πριν ξεκινήσει η επίσημη συνάντηση ΕΕ-Κίνας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέδριο σήμερα ότι η Κίνα και η ΕΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη για διεθνείς λύσεις και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο σημαντικό από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

«Δεν υπάρχει πισωγύρισμα στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου πριν συναντηθεί με τον Λι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η απόφαση Τραμπ για το κλίμα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης κατά 0,3 °C

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας της Γης έως το τέλος του αιώνα με το χειρότερο σενάριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.

Ο Ντέον Τέρμπλανς, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Έρευνας της Ατμόσφαιρας του WHO, δήλωσε πως ο αριθμός αυτός είναι μία εκτίμηση καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί νέα μοντέλα για να αποτιμήσουν την πιθανή επίπτωση της απόφασης που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι επιπλέον 0,3 βαθμοί στην υπερθέρμανση, λόγω της απόσυρσης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τέρμπλανς σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, και είναι πιθανό ότι δεν θα συμβεί».

Η συμφωνία του Παρισιού, την οποία υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, είχε σκοπό να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στους δύο βαθμούς ή και λιγότερο έως το 2100, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κυρίως μέσω υποσχέσεων για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «μεγάλη απογοήτευση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν ο Τραμπ έχει δίκιο όταν λέει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον χώρα στον κόσμο, ο Τέρμπαλνς είπε πως η ανακοίνωση του προέδρου ήταν περίπλοκη και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αναλυθεί.

Πούτιν για την αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα: "Don't worry, be happy"

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε σήμερα να "καταδικάσει" τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έκανε έκκληση για "συνεργασία" με την Ουάσινγκτον προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

"Don't worry, be happy", σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ.

"Δεν θα έκρινα τον Ομπάμα, εεε... εννοώ τον Τραμπ, για την απόφαση που πήρε" είπε ο Πούτιν, εξηγώντας ωστόσο ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Διευκρίνισε επίσης ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών παρά την αποχώρηση από αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος "δεν αρνείται να εργαστεί στο θέμα αυτό", επέμεινε. "Δεν πρέπει να ταραζόμαστε αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε από κοινού, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης "καλή" τη συμφωνία του Παρισιού, του 2015, και εξήγησε ότι η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη επειδή περίμενε να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.


(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.