Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σύνοδος Κορυφής με τo βλέμμα σε Λευκορωσία, Ανατ. Μεσόγειο και Τουρκία

Ξεκίνησε thν Πέμπτη (1/10) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (2/10) η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο δείπνο, όμως άλλαξε η σειρά συζήτησης των θεμάτων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες συζητούν θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με διαφοροποιημένη οπτική από τα κράτη μέλη, καθώς ούτε οι σχέσεις με την Κίνα, ούτε οι αποφάσεις για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ούτε οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία είναι ομόφωνες.
Λευκορωσία και Τουρκία απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση πολυπαραμετρικά, καθώς είναι σαφής η γεωπολιτική διάσταση και η πολυπλοκότητα των σχέσεων τόσο με την ΕΕ, όσο και με τα κράτη μέλη.
Είναι γνωστό πως η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία έχει μπλοκαριστεί από την απροθυμία συναίνεσης της Λευκωσίας, που συνδέει τη στάση της με επιθυμητές κυρώσεις προς την Τουρκία. Έτσι, πρώτος στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπάρξει ομόφωνη θέση των ηγετών ως προς το ζήτημα της Λευκορωσίας.
Η Ένωση θέλει να δώσει χώρο στη διπλωματία με ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή κάθε παραβατικής ή προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας ως προς το Διεθνές Δίκαιο και παράλληλα επισημαίνεται σε κάθε τόνο ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Κύπρου.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι κυρώσεις θα είναι και θα μείνουν στο τραπέζι για καιρό, αλλά σήμερα αναμένεται να δοθεί ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς την κατεύθυνση της προώθησης διαβουλεύσεων συνεννόησης για την προετοιμασία μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ο Σαρλ Μισέλ θα ήθελε για τις αρχές του 2021, με ανοιχτά ερωτήματα για το τι θα συζητηθεί και το ποιοι θα λάβουν μέρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουμε προσχέδιο συμπερασμάτων. Και αυτό είναι δείγμα της ρευστότητας που επικρατεί ως αυτή την ώρα, καθώς η προσέγγιση “καρότο” και “μαστίγιο” δύσκολα αποτυπώνεται σε ένα κείμενο.
Επίσης, δεν διαφαίνεται απόφαση για αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κυρώσεων «αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας”, παρά απόφαση για την επιβολή τους σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά της. Κι αυτό ορισμένοι το θεωρούν ισχυρότερο μοχλό πίεσης.
Η ζητούμενη ευρωπαϊκή θέση αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά το βράδυ, μετά το δείπνο, στη συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ.



Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου.

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.