Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνδιάσκεψη εκλογικής συσπείρωσης - Στροφή προς τα αριστερά

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει case study για τους πολιτικούς επιστήμονες που μελετάνε τα κόμματα εξουσίας.

 

Γιατί αυτό που είδαμε το τριήμερο που μας πέρασε, δεν ήταν ένα κόμμα που σπαράσσεται από εσωτερικές διαμάχες όπως ορισμένοι προέβλεπαν, αλλά ένα κόμμα που συσπειρώνεται εν όψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. Οι τόνοι κρατήθηκαν επιμελώς χαμηλά, ενώ όλα τα ηγετικά στελέχη φρόντισαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταγράψουν τις διαφοροποιήσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δοθεί η εικόνα της εσωτερικής διαμάχης. Τα δε προγραμματικά κείμενα της επιτροπής Σταθάκη και η πολιτική απόφαση της Συνδιάσκεψης εγκρίθηκαν σχετικά άνετα.

Οι χαμηλοί τόνοι δεν σημαίνουν ότι άρθηκαν οι διαφορές του προηγούμενου διαστήματος οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε διαπροσωπικά χάσματα. Αλλά οι διαφορές αυτές φαίνεται ότι θα επιλυθούν εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή όταν θα έχουν γίνει οι εκλογές ή θα έχει απομακρυνθεί το φάσμα τους.

 

Το σύνθημα των εκλογών

 

Το σύνθημα του εκλογικού συναγερμού το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα της Συνδιάσκεψης την περασμένη Παρασκευή στο Κατράκειο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα:

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει και αρχίζει να αδειάζει. Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογές, άλλωστε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται εδώ και καιρό η επικοινωνιακή μηχανή της Νέας Δημοκρατίας.»

Στο κλείσιμο του την Κυριακή το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της δικαιοσύνης στη χώρα. Η κυβέρνηση της Δεξιάς γυρνάει τη χώρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί πρώτα στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ηττηθεί και στη κάλπη σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Και οι κάλπες αυτές να δώσουν τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.»

 

Η στροφή προς τα αριστερά

 

Στη Συνδιάσκεψη έγινε σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί στροφή προς τα αριστερά. Αυτή η στροφή δεν σημαίνει επιστροφή στα χρόνια 2011-15 ή εγκατάλειψη του στόχου για ηγεμονία στο χώρο του Κέντρου. Μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια να γίνει πιο διακριτή η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και να ανακοπούν οι διαρροές των ψηφοφόρων του προς το ΜέΡΑ25. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου. Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο. Ναι. Αλλά πως κερδίσουμε το κέντρο; Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου;»

 

Και για όσους δεν το κατάλαβαν, το έκανε πιο σαφές:

«Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το Κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.»

 

Τα στοιχεία

 

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ακόμα ότι η όλη η διαδικασία έγινε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, χωρίς προβλήματα. Η οργανωτική αυτή επιτυχία πιστώνεται στον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου, τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν 1602 σύνεδροι από όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές και από τα συντονιστικά των οργανώσεων του εξωτερικού. Πήραν το λόγο 128 συμμετέχοντες.

Στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές θέσεις ψήφισαν 1076 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1044 (97,0%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 28 λευκά (2,7%).

Στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση ψήφισαν 1067 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1027 (96,3%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 36 λευκά (3,4%).

Ποσοστά Τσαουσέσκου δηλαδή….

 

ΠΗΓΗ : CNN
 
 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων