Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

 

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

 

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μια μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ουlockdown, τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.

Τι έκανε –Τι δεν έκανε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν εκτενή κατάλογο με το τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνηση:

Τι δεν έκανε

 • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
 • Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
 • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
 • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
 • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
 • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Τι ΕΚΑΝΕ αυτούς τους μήνες

 • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
 • Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.
 • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
 • Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
 • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
 • Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
 • Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων,ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Λουκέτο λόγω ΜΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτή τη συνέντευξη για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κος Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.»

Προσέθεσε ότι:

«Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης, επιμελώς το κρύβει. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Και έχουμε χρέος να τη δούμε κατάματα. Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Παρόλο που τα κρούσματα έχουν να κάνουν με τα διενεργούμενα τεστ.

Και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά. Σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έστω και με αυτά τα τεστ όμως, δηλαδή με μια διαρκή υποεκτίμηση των κρουσμάτων παρατηρούμε τη τρομακτική επιδείνωση από τον Ιούνη και μετά.

Η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα. Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο.

Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Και δε βγήκε χθες εκτός ελέγχου.

 
 
Πηγή: cnn.gr