Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τσίπρας- Τζεντιλόνι: "Πέφτουν" σήμερα οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Να αφήσει πίσω το τελευταίο τριήμερο των παλινωδιών (Eldorado, Fraport, Ελληνικό) που θάμπωσαν αναμφιβόλως το "μήνυμα" Τσίπρα από ΔΕΘ για τις επενδύσεις, προσπαθεί ήδη από χθες το Μαξίμου, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Task Force για τις επενδύσεις, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Σήμερα, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος με την Ιταλία, όπου κύριος κυβερνητικός στόχος είναι η κοινή "περπατησιά" Τσίπρα- Μακρόν- Τζεντιλόνι στη συζήτηση που ανοίγει για τη "νέα" αρχιτεκτονική της Ευρώπης. 

Στην Κέρκυρα πάντως, θα συνδυαστούν πολιτική και business, καθώς σήμερα "πέφτουν" οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού καθώς και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Τσίπρας και Τζεντιλόνι συζητούν για επενδύσεις στην Κέρκυρα

Οι δύο ισχυροί άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία στην είσοδο του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τη μοναδική θέα της Πλατείας Σπιανάδα και του Παλιού Φρουρίου από το μπαλκόνι της αίθουσας Ροτόντα του πρώτου ορόφου των Ανακτόρων, που θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο.

Στην πρώτη αυτή επίσημη διακυβερνητική συνάντηση συνεργασίας, που γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συμμετέχουν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και κυβερνητικά κλιμάκια των δύο χωρών που στόχο έχουν να θέσουν τις βάσεις για την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε επιχειρηματικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Από την ελληνική κυβέρνηση συμμετέχουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, από το Υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Νικόλαος Κοτζιάς, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υφυπουργός Ιωάννης Μπαλάφας, από το Υπουργείο Τουρισμού η υπουργός Έλενα Κουντουρά και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Αντίστοιχα, την ιταλική κυβέρνηση εκπροσωπούν από το υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αντζελίνο Αλφάνο, από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ο Υπουργός Κάρλο Καλέντα (Carlo Calenda), από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι (Dario Franceschini), από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο υπουργός Υποδομών Γκρατζιάνο Ντέρλιο (Graziano Delrio) και από το Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Ντομένικο Μαντζιόνε (Domenico Manzione).

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολομέλεια του Πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας.

Συντονισμός εν όψει Ταλίν

Η κυβερνητική πλευρά φιλοδοξεί δια των επισκέψεων Μακρόν και Τζεντιλόνι να  ενισχύσει το συντονισμό της με τη Γαλλία και την Ιταλία εν είδει συμμαχίας των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται  στο Ταλίν στις 28/9 στη Σύνοδο Κορυφής, στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10/10 και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17/7  για την Κοινωνική Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα  καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος

Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα της Διακυβερνητικής Συνόδου,  η Ιταλία προς ώρας, έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών,  βρίσκονται:

- Ευρωπαϊκά θέματα: Μέλλον της Ευρώπης, Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης

- Οικονομικά θέματα: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ΑΟΖ και ενεργειακά.

- Μεταναστευτικό

- Δυτικά Βαλκάνια

-Ευρωτουρκικές σχέσεις

- Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες

(ΠΗΓΕΣ CAPITAL.GR, PROTOTHEMA.GR)