Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Trailer για το βραβευμενο ντοκιμαντερ "Do Not Resist: νιώθεις ασφαλής με αστυνομία που κάνει πόλεμο;"

Το επίσημο trailer του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Do Not Resist" είναι μία πρώτη ματιά στο τολμηρό εγχείρημα του Craig Atkinson, να φέρει στη μεγάλη οθόνη την ανησυχητική πραγματικότητα της αστυνομικής κουλτούρας των ΗΠΑ και ενδεχομένως, να ανοίξει τη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το "Do Not Resist", βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca ως το κορυφαίο ντοκιμαντέρ του 2016, τοποθετεί τον θεατή στο επίκεντρο της δράσης, ακολουθώντας ομάδες αστυνομικών στις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις εντός αμερικάνικων πόλεων, αλλά και πίσω από τις κουρτίνες εκπαιδευτικών σεμιναρίων τα οποία διδάσκουν στους ένστολους τη σημασία της "ηθικής βίας".

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Craig Atkinson, επιχειρεί να εξερευνήσει στα 73 λεπτά που έχει στη διάθεσή του, τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία οδηγούν τη σχέση αστυνομικών και πολιτών της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη, οι νέες τεχνολογίες όπως οι αλγόριθμοι πρόβλεψης που θυμίζουν Minority Report και τα drones. 

- "Σε ξέρω εδώ και πολύ καιρό" - "Κι όμως, όλοι εσείς συνεχίζετε να μας σκοτώνετε", ακούγονται να λένε ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, σε μία γεμάτη συναίσθημα αλλά και ωμή αλήθεια φραστική αντιπαράθεση στο επίσημο trailer, το οποίο δείχνει επίσης σκηνές αστυνόμευσης που θυμίζουν πόλεμο, εκπαιδεύσεις αξιωματικών σε όπλα και τακτικές, αλλά και έναν γερουσιαστή να εξηγεί ότι τα όπλα της αστυνομίας είναι σχεδιασμένα για μάχη, όχι για διαδηλώσεις.

Όταν η αστυνόμευση μοιάζει με πόλεμο

Ξεκινώντας από τους δρόμους του Φέργκιουσον και την εξέγερση, το 2014, της τοπικής κοινότητας ενάντια στη φαινομενικά αυθαίρετη έως και ρατσιστική αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο του μαύρου Michael Brown από σφαίρα λευκού αστυνομικού, η κάμερα του Atkinson ρίχνει μία σοκαριστική ματιά στη σύγχρονη κατάσταση της αστυνόμευσης στις ΗΠΑ.

Οι κάμερες του "Do Not Resist" μπαίνουν μέσα στη δράση, δίπλα στους διαδηλωτές και τους εξεγερμένους, προσφέροντας πλάνα πιο κοντινά από ποτέ, τα οποία αν και περιβάλλονται από σκηνές χάους, καταφέρνουν εξαιτίας της εγγύτητάς τους να προκαλέσουν αίσθημα πρωτοφανούς οικειότητας με τις φιγούρες κάτω από τις κουκούλες.

Συνεχίζοντας σε άλλα περιστατικά κατά τα οποία η αστυνομία χρησιμοποιεί ισχύ ίση σχεδόν με εκείνη στρατιωτικής επιχείρησης για να περιορίσει διαδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο ή απλά για να θέσει υπό κράτηση ένα και μόνο άτομο, το ντοκιμαντέρ χτίζει μία αντίθεση μεταξύ μίας καταπιεστικής μηχανής επιβολής του νόμου και των στόχων της.

Πριν οι κάμερες προχωρήσουν στις αίθουσες του Κογκρέσου και σε συνεδρίες αξιωματούχων, όπου ακούγονται τρομακτικά επιχειρήματα υπέρ του όλο και αυξανόμενου εξοπλισμού της αστυνομίας με επιθετικά όπλα, όπως ότι "τέρατα απειλούν τις ζωές των αστυνομικών" και "βρισκόμαστε σε πόλεμο", ο θεατής έχει ήδη σχηματίσει την εντύπωση ότι η ανθρωπιά συνθλίβεται από την κατάχρηση εξουσίας

Ωστόσο, το "Do Not Resist” καταφέρνει στο τέλος να διατηρήσει μία αντικειμενική οπτική, η οποία είναι παθιασμένη, αλλά δεν επιχειρεί να διαλέξει πλευρά ή να προτείνει μία λύση ως την ιδανική. Μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους, πάντως, ο θεατής θα πιάσει τον εαυτό του να αναρωτιέται αν αυτό είναι το μέλλον που θέλει να ζήσει στις πόλεις του αύριο.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου το αμερικάνικο κράτος έχει ξοδέψει πάνω από 34 δισ. στη "στρατιωτικοποίηση" του αστυνομικού σώματος. Αν και στόχος ήταν η ασφάλεια των πολιτών, δεν μπορεί κανείς παρά να διερωτηθεί: πόσο ασφαλής είναι η ζωή σε ένα κράτος που αστυνομεύει το εσωτερικό του με τακτικές που θυμίζουν πόλεμο;

To "Do Not Resist", το οποίο δεν βασίζεται στην αφήγηση ή σε δηλώσεις από ειδικούς, αλλά απλώς αφήνει τις κάμερες να καταγράψουν την τρομακτική πραγματικότητα, θα κάνει πρεμιέρα στους αμερικάνικους κινηματογράφους στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ευρωπαϊκή διανομή, ωστόσο... τρόποι υπάρχουν.

(ΠΗΓΗ PATHFINDER.GR)