Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αφγανιστάν: Ο προσωρινός αντιπρόεδρος των Ταλιμπάν εμφανίστηκε σε βίντεο, διαψεύδοντας ότι τραυματίστηκε σε συγκρούσεις

Ο προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, εμφανίστηκε σήμερα σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, στην οποία διαψεύδει τις αναφορές ότι τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με μια αντίπαλη φατρία.

«Όχι, δεν είναι αλήθεια. Είμαι καλά και υγιής», είπε ο Μπαράνταρ σε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση τους Αφγανιστάν, που αναρτήθηκε στο Twitter από το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

«Τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι υπάρχουν εσωτερικές έριδες. Δεν συμβαίνει τίποτα μεταξύ μας, δεν αληθεύει», πρόσθεσε.

Στα πλάνα ο Μπαράνταρ κάθεται σε έναν καναπέ δίπλα στον άνθρωπο που του παίρνει τη συνέντευξη, κρατώντας ένα μικρόφωνο της κρατικής τηλεόρασης RTA και φαίνεται σαν να διαβάζει από ένα χαρτί.

«Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Ταλιμπάν ανέφερε ότι η συνέντευξη θα προβληθεί στην τηλεόραση για να διαψευστεί η «εχθρική προπαγάνδα». Οι Ταλιμπάν έχουν διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ότι ο Μπαράνταρ τραυματίστηκε. Είχαν προηγηθεί φήμες ότι οι υποστηρικτές του αντιπροέδρου συγκρούστηκαν με μέλη του δικτύου Χακάνι, μιας ομάδας που συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα.

Ο Μπαράνταρ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ταλιμπάν, δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο διάστημα. Δεν μετείχε στην υπουργική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τον Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, την Κυριακή στην Καμπούλ.

Στο βίντεο λέει ότι βρισκόταν σε ταξίδι όταν επισκέφθηκε ο Αλ Θάνι την Καμπούλ και δεν μπόρεσε να επιστρέψει εγκαίρως.

Νωρίτερα, ο Ανάς Χακάνι, ο νεότερος αδελφός του προσωρινού υπουργού Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, εξέδωσε μια ανακοίνωση διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί εσωτερικής ρήξης στο κίνημα.

 

Η φυγή του προέδρου Γάνι επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, υποστηρίζει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ

Η φυγή του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι από τη χώρα, τις15 Αυγούστου, επέσπευσε την ολοκληρωτική νίκη των Ταλιμπάν και ανέτρεψε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ για μια «βελούδινη» μετάβαση και ένα είδος μοιράσματος της εξουσίας, υποστηρίζει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την κατάρρευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι στις 14 Αυγούστου συμφώνησε με τους Ταλιμπάν να δώσουν περιθώριο δύο εβδομάδων πριν καταλάβουν την Καμπουλ. «Στο τέλος, είχαμε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, να μην μπουν στην Καμπούλ», υποστήριξε.

Με βάση αυτό το σχέδιο, ο πρόεδρος Γάνι θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στην Ντόχα του Κατάρ για τη μελλοντική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν θα περίμεναν έξω από την πρωτεύουσα.

«Υπό αυτό το πλαίσιο, με τον πρόεδρο Γάνι στο Αφγανιστάν, στη θέση του, πιστεύω ότι υπήρχε ελπίδα να δούμε μια συμβιβαστική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» για μια μετάβαση προς μια νέα κυβέρνηση, «ιδανικά χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική του αφγανικού λαού», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με τον Γάνι στις 14 Αυγούστου και του έδωσε καμία ένδειξη ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Την επομένη, 15 Αυγούστου, ο Ασράφ Γάνι έφυγε αιφνιδιαστικά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους Χαλιλζάντ και Πράις, το «κενό» που άφηε η φυγή του προέδρου επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους αντάρτες.

Σε μια συνάντηση που είχαν την ίδια ημέρα στην Ντόχα ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, με υψηλόβαθμο στελέχη των Ταλιμπάν, οι τελευταίο ρώτησαν αν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν έτοιμοι «να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας στην Καμπούλ», είπε ο Χαλιλζάντ. «Και μετά, ξέρετε τι συνέβη, δεν θα αναλαμβάναμε αυτήν την ευθύνη», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...