Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δικαστήριο της Καρελίας αύξησε την ποινή του γνωστού Ρώσου ιστορικού των σταλινικών διώξεων Γιούρι Ντμιτρίεφ

Το Ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας μετέτρεψε την ποινή φυλάκισης των 3,5 ετών που είχε επιβληθεί στον ιστορικό Γιούρι Νμτίτριεφ και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial στην Καρελία, σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ που είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας, είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της παραγωγής πορνογραφικού υλικού, της οπλοχρησίας και της ανάρμοστης σεξουαλική συμπεριφοράς εις βάρος της θετής του κόρης, αλλά κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης.

Την απόφαση για την νέα ποινή που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας ανακοίνωσε ο δικηγόρος Αρτιόμ Τσερκάσοφ τον οποίο όρισε το δικαστήριο, καθώς ο δικηγόρος του Ρώσου ιστορικού Βίκτορ Ανουφρίεφ ασθενεί. Ο ίδιος ο ιστορικός, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον δικηγόρο που όρισε το κράτος.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων της σοβιετικής περιόδου, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη «πορνογραφικών» φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ενώ οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το πραγματικό έγκλημα που διέπραξε είναι ότι τεκμηρίωσε την περίοδο της Μεγάλης Τρομοκρατίας 1937-38 επί διακυβέρνησης Στάλιν, αποκαλύπτοντας μαζικούς τάφους και καταγράφοντας το χρονικό των διώξεων. Περίπου 700.000 άνθρωποί εκτελέσθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδους αυτής σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές επίσημες εκτιμήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωση της στις 24 Ιουλίου του 2020 είχε καλέσει τη Ρωσία να απελευθερώσει «άμεσα και άνευ όρων» τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» στην Καρελία, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων και περιστατικών που έχουν στόχο να δυσφημίσουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία».

Όταν ξαναγράφεται η Ιστορία

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιούρι Ντμίτριεφ ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους της Καρελίας, στο Σάνταρμοχ με τα λείψανα 7.000 έως 9.000 εκτελεσθέντων της σταλινικής εποχής.

Πλήθος προσωπικοτήτων από την Ρωσία και το εξωτερικό έχουν καταγγείλει τις άδικες διώξεις του Ρώσου ιστορικού. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις αρχές του Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ δήλωσε ότι μία καταδίκη του ιστορικού θα συνιστούσε «σημείο καμπής» για τη Ρωσία.

Η χήρα του σοβιετικού αντιφρονούντα και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν Νατάλια είχε απευθύνει τότε έκκληση για την καταπολέμηση της «πλαστογράφησης της Ιστορίας».

Δύο ακόμη νομπελίστριες συγγραφείς, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία και η Χέρτα Μίλερ από τη Γερμανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιδράσει. Θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις του Γιούρι Ντμίτριεφ στο Σανταρμόχ είναι αγκάθι για τις ρωσικές αρχές που επιχειρούν να ξαναγράψουν στην Ιστορία.

«Η πορεία μου, ο δρόμος μου είναι να επαναφέρω από την λήθη τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν από το σφάλμα μίας κυβέρνησης της χώρας μας, αδίκως κατηγορούμενοι, εκτελεσμένοι, θαμμένοι στο δάσος σαν ζώα», είχε δηλώσει ο ίδιος, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site Meduza.

«Η ισχύς του Κράτους δεν βρίσκεται στα τανκς, τα πιστόλια και τις πυρηνικές του βόμβες. Όχι, η ισχύς του Κράτους βρίσκεται στον λαό του», είχε πει.

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters, Novaya Gazeta

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...