Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία παρά τη νίκη Σάντσεθ

Η αναρρίχηση της ακροδεξιάς VOX στην τρίτη θέση και ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεών της (από 24 έδρες εξασφαλίζει 52 και ποσοστό 15,09% ) σηματοδοτεί μία ρεαλιστική στροφή στον πολιτικό διάλογο που επιτυγχάνονταν τα τελευταία 40 χρόνια της δημοκρατίας στην Ισπανία. Η πολιτική συναίνεση παρά τις όποιες δυσκολίες σχεδόν πάντα έβρισκε έδαφος και ζητήματα ειδικότερα της περιφέρειας και των 17 Αυτονομιών, κατέληγαν σε συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα.
Σήμερα όμως το σκηνικό αλλάζει καθώς η τρίτη δύναμη του κοινοβουλίου προτείνει, απαιτεί και βροντοφωνάζει τη διάλυση των Αυτονομιών, την επέμβαση του στρατού στην Καταλονία και μία σειρά ακόμα ιδέες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της μίας, ενιαίας, αδιαίρετης και ομοούσιας Ισπανίας! Όταν η πραγματικότητα του απέραντου μωσαϊκού γλωσσών και εθνοτήτων που είναι η σημερινή Ισπανία απέχει μακράν μίας τέτοιας αντίληψης. Παραπέμπει μάλιστα έξοχα σε απόψεις που κυοφορήθηκαν και γιγαντώθηκαν την περίοδο της 40χρονης δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο. Από σήμερα όμως, η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αλλάζει παντελώς το κοινοβουλευτικό μενού.
Το πρόσφορο έδαφος δημιουργήθηκε με την αδυναμία της “derechita cobarde¨ ( της “δειλής Δεξιάς”) του Λαικού Κόμματος – όπως οι επικεφαλής της Vox την αποκαλούν μέρα και νύχτα – η οποία έχοντας στραφεί στα εσωτερικά της προβλήματα και με νέα ηγεσία άφησε τις ακραίες φωνές να γιγαντωθούν. Και να κατακυριεύσουν τη δημόσια σκηνή. Η οικονομική κρίση αλλά και η παρατεταμένη Καταλανική κρίση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια του εκλογικού σώματος των 37 εκατομμυρίων πολιτών, ψήφισαν Vox.
Το Λαϊκό Κόμμα κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 88 έδρες και ποσοστό 20,82% από τις 66 έδρες των εκλογών του Απριλίου, παρότι ο στόχος των 100 εδρών δεν επετεύχθη όπως επιθυμούσε το εκλογικό επιτελείο του Πάμπλο Κασάδο. Υπάρχει όμως ικανοποίηση για τη συνεχή άνοδο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο καταποντισμός των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος (από 57 έδρες τον Απρίλιο πέφτουν στις 10 και ποσοστό 6,79%) οδήγησε τον επικεφαλής του κόμματος Άλμπερτ Ριβέρα στην ανακοίνωση της άμεσης οργάνωσης έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να αποφασιστεί τόσο το μέλλον του ίδιου όσο και του κόμματός του. O ηγέτης των Ciudadanos ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μία μετατόπιση ψηφοφόρων των Θιουδαδάνος τόσο προς το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές αλλά ακόμα και τη Βοξ.
Οι Ουνίδας Ποδέμος, από τις 42 έδρες του περασμένου Απριλίου πέφτουν στις 35 και ποσοστό 12,84% καθώς ως φαίνεται τιμωρούνται καταρχήν για τη μη πραγματοποίηση της συμφωνίας με τους Σοσιαλιστές αλλά επίσης και λόγω της εμφάνισης ενός νέου κόμματος το Μás País το οποίο εξασφαλίζει 3 έδρες και προέρχεται από τους κόλπους των Ποδέμος. Το μήνυμα που έστειλε στον Σάντσεθ, ο Ιγκλέσιας, είναι ότι από αύριο θα πρέπει να προχωρήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων.
Νικητής των εκλογών όπως όλες οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει είναι το PSOE-Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πέδρο Σάντσεθ. Εξασφάλισε 120 έδρες, 3 λιγότερες από τις εκλογές του Απριλίου και ποσοστό 28% και θα είναι και πάλι το κόμμα που θα αναλάβει την πρωτοβουλία των διαπραγματεύσεων. Ήδη, το βράδυ της Κυριακής συγκεντρωμένοι οπαδοί του κόμματός του φώναζαν “Ναι με τον Ιγκλέσιας” εκείνος όμως απάντησε ότι θα συζητήσει με όλα τα κόμματα πλην εκείνων που εκφράζουν ακραίες απόψεις, υπονοώντας σαφώς την ακροδεξιά Βοξ.
Το πολιτικό ημερολόγιο δείχνει ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή και 10 ημέρες μετά θα πρέπει να γίνει η ψηφοφορία Σάντσεθ από το κοινοβούλιο ως πρωθυπουργού.