Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έφοδοι σε Έσση και Βερολίνο - Γερμανία: Συνελήφθη «στρατολόγος της ISIS» που συνδέεται με την επίθεση στην Τύνιδα


Στη σύλληψη ενός 36χρονου Τυνήσιου ως «στρατόλογου της ISIS» και άλλων τριών ανδρών που φέρονται να σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να λάβουν «εκπαίδευση» από την τρομοκρατική οργάνωση προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές σε ξεχωριστές επιχειρήσεις. 

Ο Τυνήσιος συνελήφθη κοντά στην Φρανκφούρτη και θεωρείται εμπλεκόμενος στην επίθεση στην Τύνιδα το 2015 (στο μουσείο Μπαρντό). Οι υπόλοιποι τρεις -άγνωστο αν υπάρχει διασύνδεση- συνελήφθησαν στο Βερολίνο.

Στο κάδρο δεν φαίνεται να βρίσκεται άμεσα η επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι έφοδοι γύρω από τον «στρατολόγο» έγιναν στην Έσση τα ξημερώματα, οι συλλήψεις των τριών στο Βερολίνο -ακόμη είναι άγνωστο αν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τις εφόδους γύρω από τη Φρανκφούρτη (στο κρατίδιο της Έσσης), ερευνήθηκαν συντονισμένα 54 χώροι -διαμερίσματα, μαγαζιά και τζαμιά- σε Φρανκφούρτη, Όφενμπαχ, Ντάρμστατ, Λίμπουργκ και Βίσμπαντεν και στόχος ήταν ευρύ δίκτυο σαλαφιστών. 

Στο στόχαστρο είχε βρεθεί ένας 36χρονος Τυνήσιος που θεωρείται ύποπτος για στρατολόγηση μελών για λογαριασμό της ISIS. Παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση τα ξημερώματα. 

Όπως ανέφεραν στη σχετική κοινή τους ανακοίνωση η εισαγγελία της Φρανκφούρτης και η αστυνομική διοίκηση του κρατιδίου, στόχος του 36χρονου ήταν η διενέργεια επίθεσης στη Γερμανία. 

Ωστόσο το σχέδιο επίθεσης, αναφέρουν οι Αρχές, δεν ήταν ακόμη σε προχωρημένο στάδιο και δεν είχε καν αποφασιστεί ο στόχος. 

Όσον αφορά τις συλλήψεις στο Βερολίνο, έγιναν επίσης στο πλαίσιο ερευνών σε διαμερίσματα και τζαμιά που θεωρείται ότι συνδέονται με τον σαλαφιστικό χώρο. 

Οι τρεις που συνελήφθησαν -ένας 21χρονος, ένας 31χρονος και ένας 45χρονος- κατηγορούνται ότι προτίθεντο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ώστε να λάβουν εκπαίδευση με ενδεχόμενο στόχο τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη πως οι τρεις συνδέονται με τον Ανίς Αμρί, τον δράστη της επίθεσης της 19ης Δεκεμβρίου στην Μπράιτσαϊντπλατς. 

Ένας ωστόσο από τους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και μουσουλμανικός λατρευτικός χώρος στο Μοαμπίτ, το Fussilet 33, που επίσης θεωρείται σημείο συνάντησης σαλαφιστών και από το οποίο είχε περάσει ο Αμρί πριν την επίθεση.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...