Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Χονγκ Κονγκ: «Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης» σύμφωνα με την αστυνομία

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έριξε χθες δακρυγόνα στους διαδηλωτές στην οικονομική συνοικία Σέντραλ στην καρδιά της πρώην βρετανικής αποικίας, όπως και σε δύο πανεπιστημιουπόλεις για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η βία έχει οδηγήσει πλέον την υπό κινεζική κυριαρχία πόλη στα «πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης».
Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται μια μέρα μετά το περιστατικό κατά το οποίο η αστυνομία πυροβόλησε έναν διαδηλωτή από μικρή απόσταση, ενώ ένας άνδρας ντυμένος στα μαύρα περιέλουσε με βενζίνη και πυρπόλησε έναν άλλον σε δύο από τα χειρότερα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στην πρώην βρετανική αποικία. Και οι δύο τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Χθες πλήθος περισσότερων από 1.000 διαδηλωτών, πολλοί με ρούχα γραφείου και μάσκες, πραγματοποίησαν πορεία στην Σέντραλ για δεύτερη ημέρα την ώρα του γεύματος, αποκλείοντας τους δρόμους κάτω από ορισμένους από τους πιο ψηλούς ουρανοξύστες και τα πιο ακριβά ακίνητα της περιοχής.
Αφού το πλήθος διαλύθηκε, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους εναπομείναντες διαδηλωτές σε έναν μικρό δρόμο. Η αστυνομία προχώρησε εξάλλου σε περίπου δέκα συλλήψεις, ρίχνοντας μερικούς από τους συλληφθέντες στο πεζοδρόμιο μπροστά από το πολυτελές κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co και κρατώντας τους πεσμένους εκεί.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα στο Χονγκ Κονγκ είναι να σταματήσει η βία, μετά την καταδίκη χθες από τις ΗΠΑ της «μη δικαιολογημένης χρήσης θανατηφόρας βίας» στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην πρώην βρετανική αποικία και την έκκλησή τους προς την Κίνα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την ελευθερία της έκφρασης στην περιοχή αυτή.

   

randomness