Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Γερμανία ζητά να τεθούν όρια στον αριθμό των προσφύγων στην ΕΕ

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζητεί επιμόνως να τεθούν ευρωπαϊκά ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να γίνουν δεκτοί στην ΕΕ.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να συμφωνήσουμε σε γενναιόδωρες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, οι οποίες θα καθορίσουν και τα όρια των δυνατοτήτων μας», δήλωσε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο ο ντε Μεζιέρ.

Ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που έχει ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα.

Παράλληλα εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δίκαιο για την παροχή ασύλου, αλλά και κοινοί κανόνες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες.

«Ίσως η Ευρώπη να είναι αυτή τη στιγμή μέρος του προβλήματος, όμως μπορεί να γίνει μέρος της λύσης», τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απέδειξε ότι η Ευρώπη είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση, επεσήμανε ο ίδιος, όμως πρόσθεσε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.


Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν σε κέντρο υποδοχής του Αμβούργου

Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν σε ένα υπερπλήρες κέντρο υποδοχής στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Die Zeit.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δύο μεγάλες ομάδες προσφύγων διαπληκτίστηκαν σε ένα κέντρο υποδοχής στο Αμβούργο. Συνολικά περισσότεροι από 200 πρόσφυγες συμμετείχαν στις ταραχές, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία αναγκάστηκε να επέμβει.

Από τον καυγά μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων υπήρξαν τραυματίες, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές καθώς έσπασαν κρεβάτια και καρέκλες.

Η επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης διήρκησε ως σήμερα το πρωί, ενώ προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει τις ακριβείς αιτίες του καυγά ούτε αν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη το Αμβούργο ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πλέον θέσεις στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα 500 άνθρωποι θα πρέπει να κοιμούνται έξω.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι βουλευτές του περιφερειακού κοινοβουλίου που ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στους Πράσινους και την Αριστερά θέλουν να χρησιμοποιηθούν κενά εμπορικά κτίρια, ακόμη και παρά τη θέληση των ιδιοκτητών τους.

Σήμερα αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο του Αμβούργου, ενώ το περιφερειακό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες σε πρώτη ανάγνωση «το νομοσχέδιο για την προστασία των προσφύγων σε καταλύματα».

Με αυτό τον τρόπο το Αμβούργο ακολουθεί το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου ήδη έχουν κατασχεθεί τέσσερα εμπορικά κτίρια για να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση προσφύγων, σχολιάζει η Zeit.

Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία τα περισσότερα κρατίδια έχουν δεχθεί λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από τον προβλεπόμενο αριθμό, με εξαίρεση τη Βαυαρία.  


Ο πρόεδρος του CSU Ζέεχοφερ απείλησε να στέλνει τους πρόσφυγες κατευθείαν στο Ράιχσταγκ προκειμένου να μην μένουν στη Βαυαρία

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχόφερ αισθάνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τον έχει αφήσει μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων.

Οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι βλέπουν τις σχέσεις τους να ψυχραίνονται μετά την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει να εισέλθουν ελεύθερα στη Γερμανία οι πρόσφυγες από την Ουγγαρία.

«Ήταν ένα λάθος που θα μας επιβαρύνει για καιρό ακόμη», είχε δηλώσει ο Ζέεχοφερ στο περιοδικό Spiegel, ενώ είχε προσθέσει ότι δεν βλέπει κανένα τρόπο «να ξαναμπεί το πώμα στο μπουκάλι».

Έκτοτε, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, η οργή του Βαυαρού πρωθυπουργού αυξάνεται.

Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου, που έχει δεχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 170.000 πρόσφυγες, ο Ζέεχοφερ κατήγγειλε ότι η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου».

Οι πολιτικοί δεν εξαιρούνται από τον κανόνα που λέει ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεών μας», τόνισε.

Η οργή του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, έφτασε στο σημείο να αστειευτεί ότι, σε περίπτωση ανάγκης, η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν εδώ με λεωφορεία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής βουλής.

Στις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας για να συζητηθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα του κρατιδίου και τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόταση της Γκέρντα Χάσελφελτ του CSU, οι πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να λάβουν άσυλο θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να στέλνονται αμέσως πίσω στα σύνορα της χώρας.

Μια άλλη ιδέα που αναμένεται να συζητηθεί είναι να μεταφέρονται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες με τραίνο κατευθείαν σε άλλα γερμανικά κρατίδια, χωρίς να καταγράφονται στη Βαυαρία.  (ΑΠΕ) 

 

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...