Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ημέρα της εθνικής κινεζικής εορτής στο Χονγκ Κονγκ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ χαιρέτισε σήμερα την «επιστροφή της ειρήνης» στη μητρόπολη με αφορμή την εθνική εορτή της Κίνας, η οποία σημαδεύτηκε από την κινητοποίηση ορισμένων διαδηλωτών που σκοπό είχαν να αψηφήσουν τη σημαντική δύναμη αστυνομικών που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει την ίδρυσή της κάθε 1η του Οκτώβρη, μια ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται επίσημοι εορτασμοί. Στην πρώην βρετανική αποικία, η γιορτή αυτή είναι επίσης ευκαιρία για ένα μέρος του πληθυσμού να εκφράσει το θυμό του απέναντι στην επιθυμία του Πεκίνου να περιορίσει τις ελευθερίες που εξασφαλίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Οι διαδηλώσεις έχουν γενικώς απαγορευθεί από την αρχή της χρονιάς στο Χονγκ Κονγκ όπου ένα δρακόντειος νόμος για την εθνική ασφάλεια, που επέβαλε το Πεκίνο, τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο.

Ελικόπτερα που μετέφεραν σημαίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ πετούσαν πάνω από τη μητρόπολη, την ώρα που η Λαμ και Κινέζοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε τελετή σε εκθεσιακό κέντρο, κάτω από την στενή προστασία των δυνάμεων της τάξης. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός για όλο τον κόσμο είναι ότι η κοινωνία μας είναι και πάλι σε ειρήνη», δήλωσε η Κάρι Λαμ. «Η εθνική ασφάλεια της χώρας μας προστατεύθηκε στο Χονγκ Κονγκ και οι πολίτες μας μπορούν και πάλι να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους σύμφωνα με τους νόμους».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ