Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Κίνα θα εκτοξεύσει έναν αστερισμό 36 δορυφόρων για την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών

Η Κίνα έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή ενός αστερισμού 36 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς για τη συλλογή δεδομένων για την πρόβλεψη και την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, αναφέρει η China Daily.

Επικεφαλής του νέου έργου είναι η Tianjin Satcom Geohe Technologies Co., Ltd. Ο Guo Jianqiang, πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το μεγάλο αυτό έργο, αποκάλυψε στην China Daily ότι ο πρώτος δορυφόρος θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022. Οι υπόλοιποι δορυφόροι θα έχουν εκτοξευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2023.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί δορυφόρους για την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Ο Διεθνής Χάρτης Διαστήματος και Μεγάλων Καταστροφών είναι μια διεθνής προσπάθεια που χρησιμοποιεί τη διαστημική τεχνολογία για να βοηθήσει τους διασώστες και τους φορείς αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Σήμερα, στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 17 μέλη και 61 συνεισφέροντες δορυφόροι από όλο τον κόσμο, ώστε να καταστεί δυνατή η οργάνωση πόρων και εμπειρογνωμοσύνης για την ταχεία ανταπόκριση σε καταστροφικά παγκόσμια γεγονότα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι το δίκτυο αυτό λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, διασφαλίζοντας ότι καμία καταστροφή δεν θα περάσει απαρατήρητη ή χωρίς βοήθεια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος χρησιμοποιεί επίσης δορυφόρους για να παρακολουθεί γεγονότα όπως κυκλώνες, σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, ηφαίστεια, ακόμη και πετρελαιοκηλίδες.

Ο Jianqiang πρόσθεσε ότι το νέο κινεζικό δορυφορικό δίκτυο θα παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης για να βοηθήσει τους ειδικούς να εντοπίσουν και να αναλύσουν γεωλογικές παραμορφώσεις σε επίπεδο χιλιοστού. Αυτό θα χρησιμεύσει για την καλύτερη μέτρηση και πρόβλεψη «των πιθανοτήτων γεωλογικών καταστροφών, όπως κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταρρεύσεις».

Ο κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα δορυφορικά δεδομένα «σε συνδυασμό με τα δεδομένα γεωλογικής έρευνας και παρακολούθησης που καταγράφονται από επίγειους αισθητήρες», θα χρησιμεύσουν για τη σημαντική βελτίωση «της ακρίβειας και της έγκαιρης πρόβλεψης φυσικών καταστροφών», επιτρέποντας στις κυβερνήσεις και τους πολίτες να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τέτοια γεγονότα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Κίνα ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή ενός αστερισμού με 13.000 δορυφόρους, οι οποίοι θα λειτουργούν σε μια σειρά από ζώνες συχνοτήτων.

 

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ