Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις συγκρούσεις

Ένας φαύλος κύκλος που συνδέει την εξάντληση των φυσικών πόρων με βίαιες συγκρούσεις μπορεί να έχει ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή σε ορισμένα μέρη του κόσμου και πιθανόν να επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, ανέφερε μια έκθεση την Πέμπτη. 

Η επισιτιστική ανασφάλεια, η έλλειψη νερού και ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αύξηση του πληθυσμού, πυροδοτούν συγκρούσεις και εκτοπίζουν ανθρώπους σε ευάλωτες περιοχές, ανέφερε το think-tank του Institute for Economics and Peace (IEP).

Το IEP χρησιμοποιεί δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πηγές για να προβλέψει τις χώρες και τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στο «Μητρώο Οικολογικών Απειλών».

Ο Serge Stroobants, διευθυντής του IEP για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είπε ότι η έκθεση εντόπισε 30 χώρες «hotspot» - με πληθυσμό 1,26 δισεκατομμυρίων ανθρώπων - που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους. 

Αυτό βασίζεται σε τρία κριτήρια που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων και πέντε που εστιάζουν σε καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και αύξηση της θερμοκρασίας.

«Δεν χρειαζόμαστε καν κλιματική αλλαγή για να δούμε πιθανή κατάρρευση του συστήματος, απλώς ο αντίκτυπος αυτών των οκτώ οικολογικών απειλών μπορεί να οδηγήσει σε αυτό - φυσικά η κλιματική αλλαγή το ενισχύει», δήλωσε ο Stroobants.

Το Αφγανιστάν παίρνει τη χειρότερη βαθμολογία στην έκθεση, η οποία λέει ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουσή του έχει βλάψει την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την παροχή νερού και τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και τις εναλλασσόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.

Η σύγκρουση με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των πόρων, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Έξι σεμινάρια που περιελάμβαναν κυβερνήσεις, στρατιωτικά ιδρύματα και ομάδες ανάπτυξης το περασμένο έτος εξέπεμψαν το μήνυμα ότι «είναι απίθανο η διεθνής κοινότητα να αντιστρέψει τους φαύλους κύκλους σε ορισμένα μέρη του κόσμου», ανέφερε το IEP.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Σάχελ και το Κέρας της Αφρικής, το οποίο έχει δει περισσότερες και επιδεινούμενες συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία, ανέφερε.

«Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται ήδη, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ενισχυτική επίδραση σε πολλά από αυτά τα ζητήματα», αναφέρεται στην έκθεση.

ΠΗΓΗ:CNN

    

randomness