Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναβάλλει για μετά τις εκλογές δημοσίευση έκθεσης για την ανάμειξη της Μόσχας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα

Η Βρετανία ακολουθεί την «συνήθη διαδικασία» αναβάλλοντας για μετά τις βουλευτικές εκλογές την δημοσίευση της πιθανώς εκρηκτικής έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα, δήλωσε σήμερα  ο Μάικλ Γκόουβ, υπερυπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στην κατακραυγή που προκλήθηκε την νύκτα από την απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτραπεί η δημοσίευση της 50σέλιδης έκθεσης πριν από τις εκλογές, προκαλώντας κατηγορίες από όλο το πολιτικό φάσμα για απόκρυψη των συμπερασμάτων της κοινοβουλευτικής έρευνας μέχρι τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Οταν ο Μάικλ Γκόουβ ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση κρύβει την έκθεση, απάντησε «κατηγορηματικά όχι» επικαλούμενος διαδικαστικά προσκόμματα. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας Ντόμινικ Γκριβ δήλωσε ότι η απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ τού προκάλεσε «κατάπληξη», ενώ το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αρνείται να παραδεχθεί τις διαστάσεις της ανάμειξης της Μόσχας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αποδεκτός λόγος για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης ο Ντόμινικ Γκριβ είπε: «Παραμένουμε πολύ απογοητευμένοι από την άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιεύσει την έκθεση και να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους αυτή δεν δημοσιεύεται.. Οι εξηγήσεις που παρουσιάζονται ότι οι χρονικές προθεσμίες είναι πολύ στενές είναι τελείως ανειλικρινείς και χονδροειδώς παραπλανητικές».

Πέραν των υπαρχόντων στοιχείων για την ανάμειξη της Μόσχας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα, περιλαμβανομένης της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νέα στοιχεία έχουν προκύψει για απόπειρες του Κρεμλίνου να διεισδύσει στο ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, μέσω ενός ανώτατου ρώσου διπλωμάτη που θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία και πέρασε πέντε χρόνια από την ζωή του στο Λονδίνο καλλιεργώντας σχέσεις με επιφανείς Τόρις, αλλά και με τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον.

 

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)