Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ηγέτες από όλο τον κόσμο τιμούν την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο ανάμεσά τους o Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και θα παρουσιάσουν κοινό μέτωπο ενάντια στον αντισημιτισμό.
Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας περιπολούν την Ιερουσαλήμ για την προστασία της μεγαλύτερης πολιτικής συγκέντρωσης στην Ιστορία του Ισραήλ.
Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία- αλλά και της Γερμανίας θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημέιο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ. Όμως ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μην μεταβεί στο Ισραήλ διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς.
Εξάλλου οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό. Η Βαρσοβία φοβάται ότι ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει δύο ομιλίες, θα την κατηγορήσει και πάλι για αντισημιτισμό και ότι θα πλέξει ξανά το εγκώμιο της Σοβιετικής Ένωσης για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος εγκαινίασε στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, φονεύθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Οι ομιλίες στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να επικεντρωθούν στη φρίκη του Ολοκαυτώματος καθώς και στην πρόσφατη άνοδο του αντισημιτισμού και των επιθέσεων εναντίον των Εβραίων παγκοσμίως.
Έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League βρήκε ότι συνολικά έχει αυξηθεί το αντισημιτικό αίσθημα, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύει ότι οι Εβραίοι μιλούν πολύ για το Ολοκαύτωμα.

Ο Μακρόν εξήγησε τι προκάλεσε το «ξέσπασμα» του στους αστυνομικούς του Ισραήλ
Η Γαλλία αρνήθηκε ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» προς την ισραηλινή αστυνομία για το περιστατικό κατά το οποίο φαίνεται να φαίνεται να φωνάζει στις ισραηλινές δυνάμεις. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Ισραήλ για να παραστεί σε διεθνή εκδήλωση εορτασμού του Ολοκαυτώματος, ήταν επεισοδιακή καθώς ο Μακρόν έγινε έξαλλος με τους ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έδωσε μια εξήγηση για το τι τον έκανε να εξοργιστεί με την ισραηλινή αστυνομία κατά την επίσκεψή του στην Εκκλησία της Αγίας Άννας, λέγοντας πως δεν εκτιμούσε την υπεροπτική τους στάση.
«Υπήρξε μια στιγμή νευρικότητας μεταξύ των ομάδων ασφαλείας», δήλωσε ο Μακρόν στο BFM TV. «Έπρεπε εγώ να βάλω τα πράγματα σε τάξη, με το να εξηγήσω πάλι ποιοι είναι οι κανόνες, καθώς η εκκλησία της Αγίας Άννας, ανήκει στο γαλλικό κράτος» πρόσθεσε.
Ο γάλλος πρόεδρος Macron επαίνεσε το έργο του ισραηλινού προσωπικού ασφαλείας, αναφέροντας ότι «όλα ήταν πολύ ήρεμα» κατά τη διάρκεια της περιπάτου του στους δρόμους της Παλαιάς Ιερουσαλήμ, αλλά επέμεινε ότι η δικαιοδοσία τους τελείωσε «στις πύλες της Αγίας Άννας. Εκεί είναι που αναλαμβάνει η γαλλική ασφάλεια», εξήγησε.
Το ξέσπασμα του Μακρόν έγινε viral όταν καταγράφηκε σε βίντεο από γαλλικό δημοσιογράφο. Σε αυτό, ακούγεται ο Μακρόν, να ζητά από τον ισραηλινό φρουρό του «να βγουν έξω», ζητώντας τους να «σεβαστούν τους κανόνες», οι οποίοι όπως είπε ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην εκκλησία της Αγίας Άννας, μια αρχαία μεσαιωνική Καθολική Εκκλησία στη Μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης από τον 19ο αιώνα.
Οι γάλλοι σχολιαστές υπενθύμισαν αμέσως ένα παρόμοιο περιστατικό το οποίο συνέβη το 1996, όταν ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε μια παρόμοια παρεξήγηση με ισραηλινούς πράκτορες ασφαλείας καθώς τον πίεζαν να «μετακινηθεί» από την εκκλησία. Ο Σιράκ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πρόκληση», απείλησε να ακυρώσει το ταξίδι του και αρνήθηκε να εισέλθει στο ιερό μέχρι να εγκαταλείψουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την εκκλησία. Το περιστατικό αυτό επίσης είχε καταγραφεί σε κάμερα.

Συνάντηση του ΠτΔ με τον Πατριάρχη Θεόφιλο
«Η ελληνική Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό σας και στο πλευρό του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στον αγώνα σας για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στα Ιεροσόλυμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. «Και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αμέριστη στήριξή σας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον δικό του αγώνα για την εκπροσώπηση και στήριξη των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς και ταραγμένους καιρούς μας» σημείσε ο κ. Παυλόπουλος.

 

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...