Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για μπρα ντε φερ με την Ενωση

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να γνωστοποιήσει στους Ευρωπαίους την πρόθεσή του να αποκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit, αφήνοντας να διαφανεί ένα επικείμενο μπρα ντε φερ στις διαπραγματεύσεις της μεταβατικής περιόδου για την διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου.
Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά επίσης στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης. Και για να γίνουν όλα αυτά δεν διαθέτει παρά διάστημα 11 μηνών, μεταβατική περίοδο την οποία το Λονδίνο έχει δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει.
Ο Μπόρις Τζόνσον, μέγας κήρυκας του Brexit, αναμενόταν χθες να παρουσιάσει κατά την διάρκεια ομιλίας του το «όραμά» του για την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες τον Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του. Ο Τζόνσον θα δώσει την «διαβεβαίωση» ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντς στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μία συνθήκη». Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

   

randomness