Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κίνδυνος παρεμβολών από το 5G σε συστήματα αεροσκαφών στις ΗΠΑ

Σε μια λύση της τελευταίας στιγμής επιδίωκαν, αργά χθες, να φθάσουν οι αμερικανικές αρχές της αεροπλοΐας (FAA) με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ΑΤ&Τ και Verizon Communications, ούτως ώστε να αποτραπούν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των πτήσεων από τη σημερινή έναρξη λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς.

Ο Λευκός Οίκος χθες τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος της ανάπτυξης των εν λόγω δικτύων, ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια των πτήσεων και να μη διαταραχθούν οι αεροπορικές μετακινήσεις. Η ΑΤ&Τ δήλωσε πως θα καθυστερήσει να θέσει σε λειτουργία πύργους κινητής τηλεφωνίας κοντά σε διαδρόμους αεροδρομίων, ενώ η Ουάσιγκτον ασκούσε πιέσεις να κάνει το ίδιο και η Verizon.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι προσπάθειες είχαν στόχο επίσης να μη θιγεί το υπόλοιπο 90% των πύργων κινητής και να λειτουργήσει σήμερα κανονικά. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα είχαν απευθύνει επιτακτική έκκληση οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Πιτ Μπάτγκιγκ, και στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών και αεροπλοΐας να αποτρέψουν τις εταιρείες ασύρματων τηλεπικοινωνιών στο να παράσχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας των δικτύων 5ης γενιάς σε περιοχές πλησίον αεροδρομίων.

Με αγωνιώδη επιστολή τους ενημέρωσαν τους παραλήπτες της ότι το επιβατικό κοινό μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με ολέθριες συνέπειες εάν οι νέες συχνότητες της ζώνης C, που χρησιμοποιούν τα εν λόγω δίκτυα, τεθούν σε λειτουργία σε απόσταση δύο μιλίων από το σημείο πτήσης. Επιπλέον, οι αερομεταφορείς δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία από κοινού αποδεκτή λύση. Αξίζει να επισημανθεί πως οι εν λόγω όμιλοι, ήτοι οι  AT&T και Verizon Communications, είχαν έλθει σε συμφωνία με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές προ ημερών, ούτως ώστε να ξεκινήσουν την παροχή υπηρεσιών στις 19 τρέχοντος (σήμερα).

Εντούτοις, οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν μήπως τα εκπεμπόμενα σήματα παρεμβάλλονται με τα όργανα που μετρούν το ύψος στο οποίο πετάει το αεροσκάφος. Αλλωστε, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA) περιόρισε συγκεκριμένες πτήσεις, διότι τα αντίστοιχα αεροσκάφη προσγειώνονται πλησίον πύργων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στο πλευρό των αερομεταφορέων τάχθηκαν και δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προΐστανται επιτροπών μεταφορών και αεροπλοΐας, οι Πίτερ Ντιφάζιο και Ρικ Λάρσεν, ζητώντας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να αναβάλουν την εκκίνηση της παροχής υπηρεσιών 5ης γενιάς.

Σε υπόμνημα στο προσωπικό της εταιρείας του, ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue Airways, Ρόμπινς Χέιζ, ανέφερε ότι «η τελευταία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, τα οποία θα πιέσουν έτι περαιτέρω το ευπαθές σύστημα αεροπλοΐας και θα αναστατώσουν τις μετακινήσεις». Το υπόμνημα περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Επίσης, ο κ. Χέιζ τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε παρά ελάχιστη διαφάνεια στα στοιχεία επί των οποίων βασίστηκε η απόφαση να υπάρξουν υποδομές 5ης γενιάς κοντά σε αεροδρόμια. Οι δε ανησυχίες για τις δυνητικές παρεμβολές στον εξοπλισμό των αεροπλάνων εντείνονται, ενώ αυτή η απόφαση για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία επαναφοράς του κλάδου στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας ενέκρινε ορισμένες πτήσεις αεροσκαφών εντός ζωνών όπου χρησιμοποιούνται νέες υπηρεσίες δικτύων 5ης γενιάς, μειώνοντας δραστικά τον πιθανό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα δρομολογίων. Η απόφασή της αυτή επιτρέπει την προσγείωση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας στα 48 από τα 88 αεροδρόμια των ΗΠΑ, που έχουν τον σχετικό εξοπλισμό.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness