Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% περισσότερο - έρχεται κλίμα τροπικό

Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων, τόνισε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό.

"Το κλίμα στην Μεσόγειο αλλάζει περισσότερο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην τροπική ζώνη της Αφρικής και στο πιο ψυχρό κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μεταβατική ζώνη και γι΄ αυτό δέχεται περισσότερες επιδράσεις" εξήγησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γκιγιό, διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας(CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), βραβευμένος με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS το 2005.

"Η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο", συνέχισε, "είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα". Για τον κ.Γκιγιό, οι ανθρωπογενείς αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα , "τώρα αν είναι δυνατόν για να δούμε αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια αλλιώς, αν το καθυστερήσουμε άλλη μία δεκαετία, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης”.

 Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται, καταλήγει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness