Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν, φόβοι για επιστροφή και της Αλ Κάιντα

Εντονη ανησυχία για τη διαφαινόμενη επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

 

Η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να επανέλθει στο Αφγανιστάν μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, δήλωσαν την Τρίτη ανώτατοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα με την επάνοδο των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν τονίσει επίσης ότι η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ αργότερα - μετά την ραγδαία πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν - αναθεώρησαν την αρχική τους εκτίμηση.

Το νέο χρονοδιάγραμμα δεν έχει ριζικές αλλαγές αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα: ότι οι Ταλιμπάν έχουν περιορισμένη ικανότητα να ελέγχουν τα σύνορα του Αφγανιστάν.

Αν και οι Ταλιμπάν πολεμούσαν  εδώ και καιρό το Ισλαμικό Κράτος και όσους συνδέονταν μαζί του, είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα. Παρόλο δεσμεύθηκαν στη συμφωνία ειρήνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2020 ότι δεν θα επιτρέψουν το Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες, οι αναλυτές λένε ότι τέτοιες υποσχέσεις είναι «κούφιες».

«Η τρέχουσα αξιολόγηση, πιθανώς συντηρητική, είναι ένα έως δύο χρόνια μέχρι η Αλ Κάιντα να επανακτήσει μια ικανότητα να απειλεί, τουλάχιστον την πατρίδα» τόνισε ο Σκοτ ​​Ντέιβιντ Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας, την Τρίτη στην ετήσια Σύνοδο Πληροφοριών και Εθνικής Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κοέν, αναπληρωτής διευθυντής της CIA, είπε ότι το δύσκολο μέρος της ερώτησης είναι να απαντήσουμε πότε η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα «έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν» προτού εντοπιστούν.

Η CIA παρακολουθεί έντονα «κάποια πιθανή κίνηση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν», είπε ο Κοέν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης που έχουν επιστρέψει στο Αφγανιστάν μετά την πτώση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης. Αλλά ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αμίν αλ Χακ, καταγράφηκε σε βίντεο να επιστρέφει στην αφγανική επαρχία Νανγκαρχάρ τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, είπε ότι το Αφγανιστάν δεν είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Υεμένη, η Σομαλία, η Συρία και το Ιράκ, είπε, αποτελούν πιο ουσιαστικές απειλές.

Πηγή: The New York Times / huffingtonpost

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness