Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την ανατραπείσα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».

Αλλού στη Ρανγκούν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο στρατός κήρυξε χθες Δευτέρα στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες).

Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας της Ασίας.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου συνελήφθησαν η Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

H Νέα Ζηλανδία ανέστειλε τις πολιτικές της επαφές με τη Μιανμάρ

 

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών επαφών της με τη Μιανμάρ και έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που λαμβάνει μέτρα μετά το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα αυτά η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα “ να καταδικάσει έντονα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στη Μιανμάρ”.

“ Έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, πιστεύω ότι όλοι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να νιώθουν συντετριμμένοι που βλέπουν όσα έκαναν οι στρατιωτικοί τις τελευταίες ημέρες”, κατήγγειλε η ίδια.

“ Το ισχυρό μας μήνυμα είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από εδώ, από τη Νέα Ζηλανδία, και ένα από αυτά που μπορούμε είναι να αναστείλουμε κάθε είδους υψηλόβαθμο διάλογο (...) και να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τη Μιανμάρ δεν θα στηρίξει με κανένα τρόπο το στρατιωτικό καθεστώς”, τόνισε η Άρντερν.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των επικεφαλής του βιρμανικού στρατού.

Η χώρα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της στρατιωτικής κυβέρνησης στη Μιανμάρ και ζήτησε από τη χούντα να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Νανάια Μαχούτα σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Εξάλλου η Άρντερν διευκρίνισε ότι θα ήθελε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συνεδριάσει για το θέμα της Μιανμάρ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας της Νέας Ζηλανδίας προς τη Μιανμάρ, που κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ, θα διατηρηθεί με την προϋπόθεση ότι δεν επωφελούνται από αυτό τα μέλη της χούντας και ότι τα χρήματα δεν θα περιέλθουν στον έλεγχό της.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)