Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μολδαβία-προεδρικές εκλογές: Η υποψήφια που τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ προηγήθηκε του απερχόμενου προέδρου

Η φιλοευρωπαία υποψήφια Μάια Σαντού κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιφέροντας μια οδυνηρή ήττα στον απερχόμενο πρόεδρο Ίγκορ Ντόντον, υποστηρικτή των στενών δεσμών με τη Μόσχα, τον οποίο θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο.

Η Σαντού, μια 48χρονη οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, συγκέντρωσε το 36,16% των ψήφων έναντι 32,61% για τον 45χρονο Ντόντον, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSRM), ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC).

Χθες, Κυριακή, «οι εκλογείς έδειξαν πως το καλό μπορεί να υπερισχύσει», δήλωσε η υποψήφια της κεντροδεξιάς, που τάσσεται υπέρ της ένταξης αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την αποφασιστική μονομαχία, που θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου, «θα έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε τη Μολδαβία στις ράγες και να οικοδομήσουμε μαζί ένα λειτουργικό κράτος, που εργάζεται για τους πολίτες του», προσέθεσε.

Χωρίς να αναφέρεται στο καλύτερο ποσοστό που εξασφάλισε η αντίπαλός του, ο Ντόντον δήλωσε «πεπεισμένος» πως θα επαναληφθεί το σενάριο του 2016, όταν είχε νικήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τη Σαντού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια αποσταθεροποίηση της χώρας και εκείνοι που θέλουν να τεθούν επικεφαλής του κράτους να είναι μαριονέτες του εξωτερικού», είπε απευθυνόμενος στη Σαντού.

Επέκρινε τους Μολδαβούς της διασποράς που ψήφισαν υπέρ της αντιπάλου του και το όραμα των οποίων «είναι σε παραφωνία με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που εργάζεται στη Μολδαβία».

Αυτός ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιας κομμουνιστικής κυβέρνησης είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «τη συνέχιση μιας επωφελούς συνεργασίας με τη Ρωσία» και την υποχρεωτική διδασκαλία των ρωσικών στα σχολεία σε αυτή την κατά πλειοψηφία ρουμανόφωνη χώρα, ένα πρόγραμμα που έλαβε επαίνους από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ίγκορ Ντόντον, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ως φαβορί, «πλήρωσε το τίμημα πολλών σκανδάλων διαφθοράς, που έπληξαν σημαντικά την εικόνα του, και της κακής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Ντένις Τσενούσα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα εξαρτηθεί από τις κατευθύνσεις που θα δώσουν στους ψηφοφόρους τους οι υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση, ο Ρενάτο Ουσάτιι, επικεφαλής του Κόμματός Μας, ενός αντισυστημικού λαϊκιστικού σχηματισμού, και η Βιολέτα Ιβόνοφ, του Κόμματος Σορ, ο ιδρυτής του οποίου Ιλάν Σορ, που διαφεύγει εδώ και ένα χρόνο, καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2017 σε φυλάκιση επτάμιση χρόνων για τον ρόλο του σε μια τεράστια τραπεζική απάτη.

Όμως, σύμφωνα με τον Τσενούσα, μια ενδεχόμενη υποστήριξη μπορεί να αποδειχθεί «δηλητηριώδες δώρο» για τη Μάια Σαντού.

«Οι ερωτοτροπίες με αυτά τα κόμματα, των οποίων οι επικεφαλής κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, μπορεί να της κοστίσει ψήφους από το δικό της εκλογικό ακροατήριο», εκτιμά.

«Η κ. Σαντού θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις σε σχέση με την εικόνα της ως ακέραιου ανθρώπου προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των δύο αυτών σχηματισμών», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων "στριμωγμένη" ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, η Μολδαβία επλήγη τα τελευταία χρόνια κατ΄επανάληψη από πολιτικές κρίσεις και από μια τεράστια τραπεζική απάτη.

Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ μιας προσέγγισης με τη Ρωσία και οι υποστηρικτές μιας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης διαδέχθηκαν οι μεν τους δε μία στην εξουσία χωρίς να απολαμβάνουν ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Οι εκλογείς δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους απέναντι στην απουσία προόδου σε μια χώρα από τις πιο φτωχές της Ευρώπης.

«Εδώ και τριάντα χρόνια, περιμένουμε μια αλλαγή. Πώς θέλουμε οι νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν όταν υπάρχει τόση διαφθορά εδώ;» διερωτήθηκε ο Βασίλε Μαρντάρε, καθηγητής Φυσικής Αγωγής ηλικίας 64 ετών. «Ψήφισα υπέρ ενός υποψηφίου που θα φέρει τη Μολδαβία πιο κοντά στο βιοτικό επίπεδο της Δύσης», δήλωσε στο AFP.

Συνολικά 2.200 παρατηρητές αναπτύχθηκαν για τις εκλογές αυτές, 34 εκ των οποίων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στα συμπεράσματα της αποστολής του, ο ΟΑΣΕ εκτίμησε πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν ανταγωνιστική, «τηρήθηκαν οι βασικές ελευθερίες» και οι εκλογικές αρχές «διοργάνωσαν με επαγγελματικό τρόπο τις τεχνικές πλευρές των εκλογών», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού Κόριεν Τζόνκερ.

Ωστόσο κατηγορίες για ξένη επιρροή επισκίασαν μερικές φορές την εκστρατεία και ισχυρισμοί για εξαγορά ψήφων επέμειναν, είπε η Τζόνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Κισινάου που μεταδόθηκε livestreaming.

Ενώ το μιντιακό τοπίο ως σύνολο παρείχε τα εχέγγυα μιας ισορροπημένης κάλυψης των υποψηφίων, σημείωσε ο ΟΑΣΕ, η πόλωση συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης οδήγησε σε μεροληπτική κάλυψη.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 42,76%, υπερβαίνοντας το όριο των δύο τρίτων που απαιτείτο προκειμένου οι εκλογές να είναι έγκυρες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 
 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness