Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέο κύμα κινητοποιήσεων προκαλεί το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία μετά την απεργία της Πέμπτης

Mε διαδοχικά απεργιακά κύματα φαίνεται ότι βάλλεται η οικονομία της  Γαλλίας του προέδρου Μακρόν.  Μετά τη χθεσινή μαζική συμμετοχή, συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Είναι κάτι παραπάνω  από βέβαιο ότι η κάθοδος στους δρόμους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προβληματίζει την κυβέρνηση του  Εμανουέλ Μακρόν  που επιχείρησε να ξαναπάρει το πάνω χέρι ανακοινώνοντας κάποιες τελευταίες συζητήσεις με τα συνδικάτα τη Δευτέρα. Η υπουργός Αλληλεγγύης Ανιές Μπουζίν δήλωσε πως «η οργή των Γάλλων» που εκφράστηκε χθες «έχει ακουστεί».
Όμως τα προβλήματα στις μεταφορές, ιδιαίτερα, παραμένουν σημαντικά. Στο Παρίσι, συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα η απεργία των RATP (δημόσιες συγκοινωνίες) και εννέα από τις 14 γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές. Λίγο πριν από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, ο ενημερωτικός ιστότοπος για την οδική κυκλοφορία Sytadin κατέγραφε μποτιλιαρίσματα άνω των 350 χλμ. στην περιοχή του Παρισιού. Η Γαλλία θυμίζει μέρες του 85  όπου τότε το συνταξιοδοτικό κράτησε τους απεργούς στους δρόμους για τρείς εβδομάδες.
Σήμερα η  μεταρρύθμιση έχει αποσκοπεί  στην κατάργηση 42 διαφορετικών συστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα με μοριοδότηση. Έρχεται ωστόσο σε μια στιγμή κατά την οποία το κοινωνικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ τεταμένο εδώ και μήνες σε πολλούς τομείς και υπό την πρωτοφανή επίδραση των «κίτρινων γιλέκων», ενός κινήματος που γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο.
Την Πέμπτη, τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ολόκληροι τομείς επιβράδυναν τη δραστηριότητά τους.
Το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για 1,5 εκατ. και πλέον διαδηλωτές και είδε στην κινητοποίηση «έναν πρώτο πετυχημένο σταθμό.
Όμως αυτή η κινητοποίηση προκαλεί επίσης δυσαρέσκεια κυρίως σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού όπου «γκρόσο μόντο, κυκλοφορεί ένα τρένο στα πέντε», σύμφωνα με την υπηρεσία σιδηροδρόμων SNCF.
Η διοίκηση του SNCF αναμένει ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV και του 70% εκείνων στο περιφερειακό δίκτυο. Το ποσοστό των απεργών στην εταιρία σιδηροδρόμων έφθασε χθες το 55,6%.
Η Air France ανακοίνωσε την ακύρωση χθες Παρασκευή του 30% των εσωτερικών πτήσεών της και του 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων. Τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παραμένουν επίσης καθηλωμένα στο έδαφος. Οι αεροπορικές εταιρίες κλήθηκαν να μειώσουν κατά 20% το πρόγραμμά τους.
Στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας εκτιμά το ποσοστό των απεργών στο 10% έναντι 51,15% στην πρωτοβάθμια και 42,32% στη δευτεροβάθμια χθες.
Σήμερα Σάββατο, αναμένονται νέες διαδηλώσεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της ανεργίας και της επισφάλειας.  Το συντονιστικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι οργανώσεις νεολαίας συνεδριάζουν σήμερα στην έδρα της FO για να αποφασίσουν.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «ήρεμος και αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση αυτή, ακούγοντας και διαβουλευόμενος» ανακοίνωσε χθες το Ελυζέ, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός «θα μιλήσει προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδες για τη γενική αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης».