Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο; Η προαναγγελία της Αγκυρας και η γεώτρηση της ExxonMobil

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak προαναγγέλλει ένταση με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναπαράγοντας παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες -όπως αναφέρεται- είχε προειδοποιήσεις Αθήνα και Λευκωσία

Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο «δείχνουν» οι κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες. Οι προκλήσεις, σε επίπεδο ρητορικής, έχουν κλιμακωθεί από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε «απάντηση» που θα δοθεί για τη διενέργεια εξόρυξης, στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak προαναγγέλλει ένταση με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναπαράγοντας παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες -όπως αναφέρεται- είχε προειδοποιήσεις Αθήνα και Λευκωσία.

Επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κινήθηκε μονομερώς, ο Οκτάι είπε: «Δεν αρκεί που η Μεσόγειος αναφέρεται ως η θάλασσα της τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και των μεταναστευτικών προβλημάτων; Τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ξανά μονομερείς μελέτες υδρογονανθράκων στην περιοχή».

«Ας μην ανησυχούν, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους και θα συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Αυτός που αναζητά την περιπέτεια στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει την απάντηση» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με τη YeniSafak.

Θα κοντράρει τις ΗΠΑ ο Ερντογάν;

Σημειώνεται πως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς εξέδωσε NAVTEX με σκοπό την «επιβεβαιωτική γεώτρηση» στο πεδίο «Γλαύκος» στο  τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum.

Οι εκτιμήσεις, το 2019, έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπισθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί επανέρχονται για νέα γεώτρηση η οποία θα επιβεβαιώσει την ακριβή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Η Αγκυρα απαιτεί τη διακοπή όλων των ερευνών και γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακόμη και στο Νότιο τμήμα του νησιού, επικαλούμενη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Με τον τρόπο αυτό απαιτεί ουσιαστικά την αναστολή της άσκησής κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η έγκρισης της Αγκυρας.

Μέχρι σήμερα οι λεονταρισμοί από πλευρά της γείτονος παραμένουν σε λεκτικό επίπεδο και μένει να φανεί το προσεχές διάστημα αν, όπως προαναγγέλλεται στα τουρκικά ΜΜΕ, θα επιχειρηθεί η παρενόχληση των πλοίων της ExxonMobil, όπως είχε γίνει με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ.

Σύσκεψη Ακάρ με τη στρατιωτική ηγεσία

Πάντως, ενδεικτική της έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην περιοχή είναι η σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Ακάρ -αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό κατηγορώντας την Αθήνα για υποκρισία και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»- μίλησε και για την κατάσταση στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Υποστήριξε ότι η χώρα του «σε καμία περίπτωση δεν εκδηλώνει επιθετικότητα», αλλά «υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην περιοχή». Ισχυρίστηκε, δε, ότι η Τουρκία «ενεργεί με λογική και ψυχραιμία», ενώ η Ελλάδα «έχει υιοθετήσει προκλητικές, κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες και ρητορική».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι Έλληνες αξιωματούχοι «προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι το θύμα και η Τουρκία ο επιτιθέμενος», αλλά «η ιστορία και οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν σαφώς ότι η Ελλάδα είναι επιτιθέμενος και έχει επεκτατικές διαθέσεις».

Μπαράζ υπερπτήσεων

Την ίδια στιγμή, πάντως, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η τουρκική «κινητικότητα» στον αέρα. Τη Δευτέρα, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν συνολικά εννέα υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό αεροσκάφος F-1 εισήλθε στις 13.32 στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 1.000 πόδια.

Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε και πάλι στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 22.000 πόδια στις 13.42 και τρία λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 14.000 πόδια.

Το ίδιο ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες, στα 12.000 πόδια στις 13.48 και στα 25.000 πόδια στις 13.50 και δύο λεπτά αργότερα στα 21.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

ΠΗΓΗ:IN.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...