Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο σπουδαίος τζαζ τρομπετίστας Wallace Roney πέθανε από COVID-19

Γνωστός μας από αλεπάλληλες επισκέψεις στο «Half Note Jazz Club», ο σύγχρονος Man with the Horn έφυγε σήμερα, 31 Μαρτίου, από επιπλοκές που σχετίζονται με ην ασθένεια του νέου κορωνοϊού.

 Ο τρομπετίστας Wallace Roney είναι γνωστός στον κόσμο της τζαζ ως ο διάδοχος του Miles Davis - με επίσημο χρίσμα από τον ίδιο τον Miles.

O Wallace Roney, λόγω του ότι έπαιζε στους Jazz Messengers του Art Blakey, είχε γίνει από μικρή ηλικία ένας από τους πιο περιζήτητους μουσικούς στην αμερικάνικη σκηνή της τζαζ.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις όπως και οι συνεργασίες με όλα τα μεγάλα ονόματα έρχονταν η μία μετα την άλλη στη δεκαετία του ’80 με αποτέλεσμα ο Miles να του δώσει επίσημα τη σκυτάλη της διαδοχής σε μια ιστορική συναυλία στο φεστιβάλ του Μοντρέ το 1991.

Όμως ο Wallace Roney στην πορεία του ανέπτυξε τον δικό του τρόπο σε όλα τα εκφραστικά πεδία της τζαζ, στις mainstream μπαλάντες, στο εκρηκτικό post-bop, στο ιδιαίτερο τζαζ φανκ και αλλού και η προσωπική δισκογραφία του από τα μέσα των ‘80’s ως τις μέρες μας (στις εταιρίες Muse, Warner, Stretch και Highnote) τον κατέταξε ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους τζάζμεν.

Δυστυχώς, έφυγε στα 59 του, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη σύγχρονη τζαζ σκηνή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)