Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι διαφορετικές οπτικές των ευρωπαϊκών κομμάτων για το μέλλον της Ευρώπης των «27»

Οι διαφορετικές οπτικές των ευρωπαϊκών κομμάτων για το μέλλον της Ευρώπης των «27» εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέχεια της παρουσίασης των πέντε σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλωσόρισε τις προτάσεις της Επιτροπής, τονίζοντας ωστόσο πως κανένα από τα σενάρια που παρουσιάστηκαν «δεν είναι απολύτως αποδεκτό». Οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί προτάσσουν την επιλογή συνδυασμού των σεναρίων της Επιτροπής προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» οι προσδοκίες όλων.
 
Επίσης, το ΕΛΚ υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης να κατηγορούν την ΕΕ για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να κάνει, ενώ σημειώνει πως στη συζήτηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. 

Το Κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά του δήλωσε «απογοητευμένο» από τις εναλλακτικές προτάσεις της Επιτροπής, καθώς δεν αποτελούν ένα «ξεκάθαρο πρόγραμμα για την Ευρώπη». Για τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες το μόνο βιώσιμο σενάριο είναι το πέμπτο, δηλαδή αυτό που προωθεί την όλο και περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων, τον κοινωνικό πυλώνα των δικαιωμάτων, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, την πράσινη ανάπτυξη και τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό.
 
Το Κόμμα Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών απέρριψε το πέμπτο σενάριο ως «ξεπερασμένο», σημειώνοντας πως οι διαδοχικές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ απέδειξαν την ανάγκη ευελιξίας. Ως εκ τούτου οι Συντηρητικοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν περισσότερο το τέταρτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι αρμοδιότητες σε κοινοτικό επίπεδο είναι λιγότερες αλλά πιο αποτελεσματικές, παρέχοντας την «ελευθερία» στα κράτη-μέλη να συνεργάζονται ή να αποχωρούν από συμφωνίες εφόσον το επιθυμούν. 

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων επισήμανε πως τώρα η ΕΕ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών που βασίζεται στην ομοφωνία δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε μια μόνο χώρα να μπλοκάρει τις αποφάσεις, εφόσον διαφωνεί. Ως εκ τούτου, σημειώνει πως η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί προς την κατεύθυνση του τέταρτου ή του πέμπτου σεναρίου, αλλά αφού πρώτα ξεκινήσει ένας «διαθεσμικός προβληματισμός» προκειμένου να πειστούν οι ηγέτες για ένα «άλμα προς τα εμπρός». 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει ένα «διαφορετικό» σενάριο που θα ξεκινάει από τους πολίτες. Βάζοντας στο επίκεντρο το Νότο αλλά και την ίδια την Ελλάδα, η ευρωομάδα της Αριστεράς ανέφερε πως κατά το νέο ξεκίνημα της Ευρώπη πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι παραγωγής και διαχείρισης πλούτου που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη και θα δείξει αλληλεγγύη στα υπερχρεωμένα μέλη της.

Το Κόμμα των Πρασίνων, επίσης σημείωσε την ανάγκη σύνδεσης της Ευρώπης με τους πολίτες, εγκαταλείποντας το «δημοσιονομικό» και «κοινωνικό» ανταγωνισμό.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών του Ευρωκοινοβουλίου, απέρριψαν το σύνολο των σεναρίων της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» και ότι η απόφαση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πηγάζει από τις λανθασμένες επιλογές της ηγεσίας της Ένωσης.

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

randomness