Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οργή Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ στους φοιτητές του Βοσπόρου

«Να κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέπτη» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που στηλίτευσε τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών απέναντι στους Τούρκους φοιτητές και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, καλεί «ξένες δυνάμεις» να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, προτρέποντάς τις μάλιστα να «κοιτάξουν πρώτα οι ίδιες τον εαυτό τους στον καθρέφτη».
«Το δικαίωμα στη συνάθροιση, τη διαμαρτυρία και την ελευθερία της έκφρασης είναι εγγυημένα από το σύνταγμα της Τουρκίας, αλλά τα δικαιώματα αυτά έχουν καταχραστεί μετά τη διείσδυση τρομοκρατικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή του δήλωση. «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα για την περίπτωση μέτρα κατά αυτών των παράνομων πράξεων», αναφέρεται. «Συνιστούμε σε όσους προσπαθούν να δώσουν στη χώρα μας ένα μάθημα για τη δημοκρατία και το νόμο να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Είμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται για τη Δημοκρατία»
«Παρακολουθούμε στενά τις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στο διορισμό νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Πράις, σε δήλωσή του χθες Πέμπτη. «Ανησυχούμε για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδικάζουμε έντονα τη ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκονται δίπλα σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τις θεμελιώδεις, δημοκρατικές ελευθερίες τους», δήλωσε ο Πράις.
Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το διορισμό από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολης, το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και στην πρωτεύουσα Άγκυρα αλλά και στην τρίτη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από την αστυνομία, αν και οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Τα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν εδώ κι ένα μήνα είναι τα ακόλουθα:
• Να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι συμφοιτητές τους
• Να σταματήσει η αστυνομική επέμβαση κατά των φοιτητών
• Να σταματήσει η φυσική και συναισθηματική εκστρατεία αμαύρωσης του αγώνα μας μέσω των ΜΜΕ
• Να παραιτηθεί ο πρύτανης και να γίνει εκλογή πρυτάνεως από την ακαδημαϊκή κοινότητα