Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οργή στο Ιράν, μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Αλ-Νιμρ

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 "τρομοκράτες", μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ Αλ-Νιμρ, φυσιογνωμία της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, προκαλώντας αγανάκτηση στον σιιτικό κοσμο και μια διπλωματική κρίση με την Τεχεράνη. 

Οι ισχυρότερες διμαρτυρίες προήλθαν πράγματι από το Ιράν, τη μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου που προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, ενώ έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις.  Διαδηλωτές έριξαν χθες βράδυ βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία. "Η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό της πρεσβείας", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαδουαραβικό προξενείο. 

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του  Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για "τις επιθετικές δηλώσεις" της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν "κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου". Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε "αναίσχυντη" χώρα, ότι "διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις "χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο" και είναι "η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία" .

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση δήλωσε: "Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς".

 

 

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...