Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παναγία των Παρισίων: Τα κειμήλια που σώθηκαν - Το ακάνθινο στεφάνι και τα βιτρό

Η αγωνία ήταν έκδηλη από την πρώτη στιγμή για τα κειμήλια που φιλοξενούσε ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Δευτέρας, με τη φωτιά να κατακαίει το ξύλινο τμήμα του.

Ο καθεδρικός, γοτθικού ρυθμού, θεωρείται η ψυχή του Παρισίου και ένα από τα σύμβολα της Γαλλίας. Εδώ και 850 χρόνια άλλωστε, είχε καταφέρει να γλιτώσει από φωτιές, καταστροφές και λεηλασίες, "είδε" τους πιστούς να ψέλνουν δύο φορές μετά το τέλος των Παγκοσμίων Πολέμων για να ευχαριστήσουν την Παναγία για το πέρας των δεινών, ενώ βασιλείς είχαν στεφθεί εδώ, ανάμεσα στους οποίους και ο Ναπολέοντας.

Το εσωτερικό του ναού φιλοξενούσε ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Οι ιστορικοί τέχνης, οι πιστοί, όσοι είχαν επισκεφθεί τη Notre Dame, ο κόσμος όλος, περίμενε το πρώτο φως του ήλιου για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής. Όλοι περίμεναν να μάθουν τα νέα για τα κειμήλια, αν χάθηκαν για πάντα ή αν διασώθηκαν.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως οι πυροσβέστες με τη συνδρομή κατοίκων, κατάφεραν να σώσουν τα κειμήλια με ανθρώπινη αλυσίδα. Ο δήμαρχος της πόλης τους ευχαρίστησε μέσω Twitter.

Ανάμεσα σε αυτά, το ακάνθινο στεφάνι, και ένα κομμάτι ξύλου που σύμφωνα με τους Καθολικούς ανήκει στον Τίμιο Σταυρό, καθώς και ένα καρφί που επίσης φέρεται να είναι από τη σταύρωση.

Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, αυτό που φυλασσόταν στο ναό, είναι για τους Καθολικούς εκείνο που τοποθετήθηκε στον Ιησού κατά τη σταύρωση. Περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται εντός κρυστάλλινης λειψανοθήκης. Μέχρι σήμερα εκτίθετο τις Παρασκευές της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Λουδοβίκος Θ’ είχε αγοράσει το στεφάνι από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για να γιγαντώσει τη φήμη της πόλης.

Άγνωστο όμως είναι το κατά πόσο έχουν καταστραφεί τα τρία περίτεχνα βιτρό παράθυρα, εκείνα που ήταν δώρο του Λουδοβίκου Θ’ και δημιουργήθηκαν το 1260.

Τα βιτρό κομψοτεχνήματα ήταν τοποθετημένο στην πρόσοψη αλλά απομακρύνθηκε από εκεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι Γάλλοι φοβούνταν πως οι Γερμανοί θα βομβάρδιζαν τον γοτθικό ναό. Σύμφωνα με το Reuters, το ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά τα άλλα δύο διασώθηκαν.

 

Άγνωστες και οι φθορές στο εντυπωσιακό μουσικό όργανο με τους 800 σωλήνες.Εγκαταστάθηκε στον ναό το 1403 και αντικαταστάθηκε το 1738. Μετά την αποκατάστασή του το 1900, έφερε 800 σωλήνες. Το 2013 του έγινε νέα συντήρηση και αποτελεί το μεγαλύτερο στη Γαλλία και ένα από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη.

Ακόμη, στο εσωτερικό υπήρχε άγαλμα της Παναγίας και του Ιησού και 37 συνολικά αναπαραστάσεις της Παναγίας, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονται σε μικρό θησαυροφυλάκιο.

Το ένα εκ των δύο μεγάλων κωδωνοστάσιων κατέρρευσε ολοκληρωτικά, ωστόσο τα καμπαναριά δεν υπέστησαν ζημιές. Το μεγαλύτερο, ο Emmanuel, εγκαταστάθηκε στο νότιο πύργο το 1685 και ζυγίζει 23 τόνους.

Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness