Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παραιτήθηκε ο Έβο Μοράλες - Η Βολιβία βυθίζεται στο άγνωστο

Την παραίτησή του, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων ενάντια στην επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, ανακοίνωσε σήμερα ο  πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη», δήλωσε ο Μοράλες. Ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα κύμα διαμαρτυριών για την επανεκλογή του, να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν και βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

 

Ο Μοράλες καταγγέλλει «παράνομο ένταλμα σύλληψής του» από την αστυνομία

Το «παράνομο» ένταλμα σύλληψης του από την Aστυνομία κατήγγειλε ο Έβο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας την Κυριακή, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες».

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο από την πλευρά της στηλίτευσε το ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες, ως τον τελευταίο εναπομείναντα ηγέτη του λεγόμενου «ροζ κύματος» της περασμένης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική. «Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», έγραψε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής δήλωσε πάντως πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες.

 

Η Βολιβία βυθίζεται στο άγνωστο

Πανηγυρισμοί, αλλά και ταραχές συγκλονίζουν τη Βολιβία, μετά την παραίτηση, του Έβο Μοράλες έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, του τελευταίου επιζώντα της «ροζ παλίρροιας» στη Λατινική Αμερική. Η παραίτηση του Μοράλες, υπό την πίεση του στρατού και της αστυνομίας, αναμένεται να στείλει κρουστικά κύματα στην περιοχή σε μία εποχή που οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν επιστρέψει στην Αργεντική και το Μεξικό.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006. Παρά τις εκκλήσεις προς τους διαδηλωτές, να σταματήσουν να επιτίθενται «στους αδελφούς και τις αδελφές», να σταματήσουν να καίνε και να κατασρέφουν, η νύχτα ήταν μακριά στη Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο, κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ομοίως και κατοικίες γνωστών προσώπων – πολιτικών, επικεφαλής οργανώσεων, πρυτάνεων, τηλεοπτικών παρουσιαστών.

Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε ο Μοράλες, δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία. Ενώ για πολλούς ο πρώτος ιθαγενής ηγέτης της Βολιβίας ήταν ένας δεσποτικός ηγέτης για άλλους, κυρίως τους φτωχούς Βολιβιανούς, ο Μοράλες ήταν ο πρόεδρος που έδωσε φωνή σε εκατομμύρια πολίτες.

Οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν αμέσως πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες, ενώ η Χιλή ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες έκτακτη σύγκληση του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία.

Οι επικριτές του πάλι χαιρέτισαν τον τέλος της τυραννίας. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια δημοκρατική μετάβαση στη γειτονική Βολιβία και απέρριψε το επιχείρημα των αριστερών περί πραξικοπήματος.

Οι παραιτήσεις του Μοράλες και του αντιπροέδρου αφήνουν ένα πολιτικό κενό, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου σαφές ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας εν αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων εκλογών.

Βάσει της βολιβιανής νομοθεσίας, ελλείψει του προέδρου και του αντιπροέδρου, καθηκόντα αναλαμαβάνει προσωρινά ο επικεφαλής της Γερουσίας. Η πρόεδρος Αντριάνα Σαλβατιέρα επίσης όμως παραιτήθηκε, αργά χθες το βράδυ. Μία νέα ημέρα αβεβαιότητας ξημερώνει στο φτωχότερο έθνος της Λατινικής Αμερικής.

    

 

randomness