Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρώτη δοκιμή του νέου Toyota Yaris 1.5 HDF 116 ίππων CVT, στην Ελλάδα

Το πιο καινούργιο μοντέλο στη δημοφιλέστερη κατηγορία αυτοκινήτων των supermini, στην Ελλάδα είναι η νέα γενιά του Toyota Yaris.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, Toyota Ελλάς, λαμβάνοντας υπ’ όψη της, τους περιορισμούς που υπάρχουν στις συναντήσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης που οφείλουμε να ακολουθούμε για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης της θανατηφόρου πανδημίας, πραγματοποίησε το πρόγραμμα δοκιμής του νέου μοντέλου της.

Το αυτοκίνητο από την γκάμα του νέου Toyota Yaris, που παραχωρήθηκε στον υπογράφοντα για την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα, φέρει υβριδική τεχνολογία και είναι εξοπλισμένο με πλούσιο πακέτο αξεσουάρ.

Ο εξωτερικός σχεδιασμός του νέου μοντέλου είναι το πρώτο στοιχείο που αξιολογήθηκε. Η νέα μελέτη διακρίνεται για τα μοντέρνα στοιχεία της και την ισορροπία μεταξύ των όγκων του αμαξώματος.

Ενώ πολλά μοντέλα της κατηγορίας B(supermini) έχουν γίνει σταδιακά μεγαλύτερα σε μήκος, το νέο Yaris είναι μικρότερο από το απερχόμενο μοντέλο. Ωστόσο, αν και το συνολικό μήκος έχει μειωθεί (3.945 χιλ. έναντι 3.950 χιλ.), το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 χιλ., δημιουργώντας πρόσθετο χώρο στη καμπίνα.

Η πλατφόρμα GA-B επιτρέπει μία συνολική μείωση του ύψους κατά 40 χιλ., ενώ μία αύξηση στο πλάτος του αυτοκινήτου κατά 50 χιλ. και επιπλέον 57 χιλ. στο μετατρόχιο συνεισφέρουν στο χαμηλό, φαρδύ και δυναμικό στήσιμο. Οι εμπρός και πίσω πρόβολοι έχουν μειωθεί επίσης, αφαιρέθηκαν 10 χιλ. από τον εμπρός (800 χιλ.) και 45 χιλ. από τον πίσω (580 χιλ.).

Τα νέα φωτιστικά σώματα υιοθετούν τεχνολογία LED και περιλαμβάνουν φλας που εναλλάσσονται με τη λειτουργία φώτων ημέρας.

Στον εσωτερικό χώρο, οι σχεδιαστές εξασφάλισαν περισσότερο χώρο για τους επιβάτες, σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Το νέο Yaris διαθέτει αυξημένο κατά 20 χιλ. χώρο ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό. Ο χώρος αποσκευών είναι ευρύχωρος, με βάθος 700 χιλ. και χωρητικότητα 286 λίτρα.

Όπως διαπιστώθηκε τέσσερις ενήλικες κάθονται ανετά ενώ ο πέμπτος επιβάτης θα κάνει πολλές υποχωρήσεις, λόγω του περιορισμένου πλάτους της καμπίνας.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μεγάλης διάρκειας, φέρει υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας τέταρτης γενιάς. Όπως μας ενημέρωσαν οι μηχανικοί της μάρκας η τέταρτη γενιά υβριδικής τεχνολογίας, λανσάρει νέα εξαρτήματα που σχεδιάστηκαν για να είναι συμπαγή, ελαφρά και αποδοτικά. Η συνολική απόδοση έχει αυξηθεί κατά 20%. Η ισχύς αυξήθηκε κατά 16%, στους 116 ίππους (συνολική ισχύς συστήματος), βελτιώθηκε κατά 15% η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, πλέον είναι 9,7΄΄.

Οι αμιγώς ηλεκτρικές ικανότητες του αυτοκινήτου έχουν επίσης αλλάξει: το όχημα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα και η ηλεκτρική αυτονομία του σε συνθήκες πόλης έχει αυξηθεί. Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν στα 64 γραμ./χλμ. και στο μικτό κύκλο , η κατανάλωση καυσίμου είναι 2,9 λίτρα/100 χλμ., βελτίωση 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του καταναλωτή.

Το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας απαρτίζεται από έναν νέο τρικύλινδρο κινητήρα 1.500 κ.εκ., έναν ηλεκτροκινητήρα και μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου.

Ο νέος κινητήρας 1.5 Hybrid Dynamic Force προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον 2.000 κ.εκ. τετρακύλινδρο που χρησιμοποιούν τα Toyota Corolla και C-HR. Έχει μακριά διαδρομή, σχέση συμπίεσης 14.0:1 και υψηλή ταχύτητα καύσης με καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας και πίεσης. Αυτό συνεισφέρει στην εξαιρετικά υψηλή θερμική απόδοση(40%) διασφαλίζοντας ότι αξιοποιούνται καλύτερα οι ενεργειακές δυνατότητες του καυσίμου.

Όπως όλοι οι υβριδικοί κινητήρες της Toyota, χρησιμοποιεί τον κύκλο Atkinson, που κρατά περισσότερη ώρα ανοικτές τις βαλβίδες εισαγωγής, καθυστερώντας έτσι τη φάση συμπίεσης. Αυτό βελτιώνει την απόδοση και την κατανάλωση, αλλά μειώνει την ισχύ. Ο νέος κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 93 ίππων, με τη μέγιστη ροπή 12,4 χλγμ. να παράγεται σε χαμηλότερες στροφές (3.600 σ.α.λ.).

Η μετάδοση της ισχύος γίνεται μέσω ενός e-CVT αυτόματου κιβωτίου, ηλεκτρικό με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της δοκιμής, το ιαπωνικό supermini, έχει την ικανότητα να κινείται με αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία στην πόλη ανάλογα με το φορτίο ρεύματος που διαθέτει η μπαταρία του. Η μπαταρία φορτίζεται από το μοτέρ καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης από οικιακή πρίζα είτε ταχυφορτιστή. Αυτή η υβριδική μονάδα παραγωγής ενέργειας δεν ανήκει στη κατηγορία των plug in που φέρουν σύνδεση της μπαταρίας με εξωτερική μονάδα παροχής ρεύματος.

Το υβριδικό Yaris, όταν κινείται αμιγώς ηλεκτρικά δεν καταναλώνει καθόλου βενζίνη και δεν εκπέμπει ρύπους. Η κίνηση του χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα του ηλεκτροκινητήρα να αποδώσει, το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο θορύβου στη καμπίνα ακούγεται κυρίως η κύλιση των τροχών στην άσφαλτο.

Όταν η μπαταριά δώσει στον ηλεκτροκινητήρα το μεγαλύτερο ποσοστό από το ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτει, τότε αυτόματα χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τον οδηγό ενεργοποιείται ο βενζινοκινητήρας. Οι δυο μονάδες βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για να παρέχουν την μέγιστη δυνατή ισχύ και ροπή στους μπροστινούς τροχούς.

Στη δοκιμή σε διαδρομές στο κέντρο, στα προάστεια και στον αυτοκινητόδρομο, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα της ενέργειας των δυο μοτέρ είναι ικανή να κινήσει σβέλτα το ιαπωνικό αυτοκίνητο ακόμη και όταν είναι φορτωμένο με τέσσερις επιβάτες. Ο θόρυβος από την λειτουργία του βενζινοκινητήρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ όταν ο οδηγός πατήσει βαθιά το γκάζι για να αποκτήσει το αυτοκίνητο την μέγιστη δυνατή ισχύ και επιτάχυνση, τότε εμφανίζεται το στιγμιαία το γνωστό βουητό από το αυτόματο κιβώτιο CVT. Ωστόσο, ο θόρυβος από την λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου είναι μικρότερος σε σχέση με τον θόρυβο που έχει το απερχόμενο υβριδικό μοντέλο. Η μέση κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 5,5 λίτρα/100χλμ.

Η οδική συμπεριφορά είναι επίσης βελτιωμένη και όπως διαπιστώθηκε το αυτοκίνητο έχει αποκτήσει, πιο στιβαρή αίσθηση, αντιμετωπίζει καλύτερα τους πλάγιους ανέμους, οι αναρτήσεις αποδίδουν καλά και το τιμόνι είναι ακριβές.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής Toyota Yaris 1.5 HDF 116 ίππων CVT CHIC BI-TONE, κοστίζει 21.340 ευρώ. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 13.770 ευρώ(1.0 72 ίππων).

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness