Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πύρινος εφιάλτης στην Αυστραλία - Οι φλόγες στα προάστια του Σίδνεϊ

Με εκατό εκτός ελέγχου πύρινα μέτωπα, η ζώνη καταστροφής ξεκινά από το Μπρισμπέιν και φθάνει στα περίχωρα του Σίδνεϊ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας όπου τουλάχιστον 170 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί τρεις θάνατοι.
Δεκάδες πυρκαγιές, ευνοημένες από τους σφοδρούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες.
Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ, ενώ ο καπνός απαθαντίστηκε από επιβάτη αεροπλάνου.
Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες.
Η αστυνομία και ο στρατός συνδράμουν τους πυροσβέστες, που έχουν επίσης την υποστήριξη εκατό πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Μόνο στην Νέα-Νότια Ουαλία, 10.000.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, δηλαδή , τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.