Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε ύψος ρεκόρ ο αριθμός των Ευρωπαίων που εργάζονται στη Βρετανία

Ο αριθμός των πολιτών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανέλθει στο μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, κυρίως λόγω της αυξημένης έλευσης και εύρεσης εργασίας από Βούλγαρους και Ρουμάνους υπηκόους.

Επίσημα στοιχεία του βρετανικού Γραφείου Εθνικής Στατιστικής που αφορούν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στη χώρα υπολογίζονται σε 2,37 εκατομμύρια.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 126.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και δύο δεκαετίες, όταν και πρωτοάρχισε η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων.

Ο αριθμός των εργαζομένων με βουλγαρική ή ρουμανική υπηκοότητα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% τους τελευταίους 12 μήνες, φτάνοντας πλέον τις 337.000. Υπενθυμίζεται ότι οι επταετείς περιορισμοί στην έλευση πολιτών αυτών των δύο βαλκανικών χωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήρθησαν πριν από τριάμισι χρόνια, με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των πληθυσμών τους.

Αντιθέτως, ο αριθμός των εργαζομένων από τις οκτώ ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν πλήρως στην ΕΕ το 2004, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, μειώθηκε από κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο του 2016 σε 997.000 τον φετινό Ιούνιο.

Οι αριθμοί συνάδουν και με άλλα πρόσφατα στοιχεία που έδειχναν πως το 12μηνο από τον περσινό Μάιο και μετά, δηλαδή στην ουσία κατά τον πρώτο χρόνο μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, ο καθαρός αριθμός των Ανατολικοευρωπαίων που ήρθαν στη Βρετανία, ήταν μόνο 5.000, ο μικρότερος αριθμός από το 2004 και μετά. Ο αριθμός αυτός συμπεριλάμβανε τους νεοαφιχθέντες Πολωνούς, που είναι πλέον η μεγαλύτερη ξένη εθνική κοινότητα στη χώρα.

Οι απασχολούμενοι στη Βρετανία με υπηκοότητα από τις 14 χρονικά παλαιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, στατιστική κατηγορία στην οποία υπάγεται και η Ελλάδα, ήταν τον Ιούνιο 1,02 εκατομμύρια. Πρόκειται για αύξηση 73.000 ανθρώπων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι η απόφαση για το Brexit δεν έχει οδηγήσει στη μαζική έξοδο πολιτών της ΕΕ που προέβλεπαν ή φοβούνταν αναλυτές και επιχειρήσεις. Ο Γκέριν Ντέιβις από το Ορκωτό Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης σχολίασε ότι το συμπέρασμα αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. «Η βρετανική οικονομία ακόμα παράγει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, ενώ για τους εργαζόμενους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι απολαβές είναι ακόμα πολύ πιο μεγάλες συγκρινόμενες με το τι θα πληρώνονταν στις χώρες τους», σχολίασε.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής στατιστικολόγος για θέματα αγοράς εργασίας στο βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Ματ Χιουζ επισήμανε ότι «αν και ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται, ο ετήσιος ρυθμός αυτής της αύξησης έχει επιβραδυνθεί με αξιοσημείωτο τρόπο».

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δε διευκρινίζουν το είδος των επαγγελμάτων που ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία. Μία άλλη έρευνα, ωστόσο, από το Ορκωτό Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης, δείχνει ότι περίπου το 1/3 των πολιτών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις υπόλοιπες οκτώ ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ απασχολούνται σε «στοιχειώδη επαγγέλματα», δηλαδή ως καθαριστές, οικοδόμοι ή στην εστίαση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Βρετανούς εργαζόμενους είναι 10%.

Επίσης το 1/3 των Ανατολικοευρωπαίων έχουν προσόντα υψηλότερα από όσα απαιτούνται για το επάγγελμα που ασκούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους γηγενείς εργαζόμενους είναι 15%.

Οι εργαζόμενοι από τις 14 χώρες του πυρήνα της ΕΕ στην πλειοψηφία τους απασχολούνται σε θέσεις που απαιτείται επαγγελματική κατάρτιση.

(ΠΗΓΗ SKAI.GR)

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...