Τουρκία: Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αισιοδοξεί ότι το PKK θα ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός, ενόψει εκλογών

Ηγετικά στελέχη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέφρασαν σήμερα την αισιοδοξία τους πως οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) θα ανακοινώσουν σύντομα κατάπαυση του πυρός, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Σε άρθρο της αυτή την εβδομάδα στην κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem, ένα από τα ηγετικά στελέχη της πολιτικής πτέρυγας του PKK, η Μπεσέ Χοζάτ, υπαινίχθηκε την έναρξη μιας εκεχειρίας ως τρόπο ενίσχυσης του HDP στις επερχόμενες εκλογές.

«Το απελευθερωτικό κίνημα θα πάρει μια ιστορική στάση ξανά για να συμβάλει στην μεγάλη νίκη του HDP την 1η Νοεμβρίου», υπογράμμισε η Χοζάτ, ηγετικό στέλεχος της πολιτικής πτέρυγας του PKK, της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).

Ο βουλευτής του HDP, Ερτουγρούλ Κιουρκτσού δήλωσε πως το κόμμα του έχει επανειλημμένως προτείνει αυτή την κίνηση και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως πλέον θα πραγματοποιηθεί.

«Έπειτα από την τοποθέτηση της Μπεζέ Χοζάτ, η ανακοίνωση μιας μονομερούς παύσης των εχθροπραξιών είναι κάτι που αναμένω», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κάνοντας την πρόβλεψη η εκεχειρία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα υποστήριξε πως μια τέτοια απόφαση θα εμποδίσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το θέμα της ασφάλειας και να επιβάλλει ζώνες στρατιωτικού αποκλεισμού, καταρρίπτοντας τις κατηγορίες του AKP ότι οι άνθρωποι ψηφίζουν το HDP υπό την πίεση του PKK, μετριάζοντας επίσης τις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας.

Η Άγκυρα έχει επιβάλει μια σειρά απαγορεύσεων κυκλοφορίας και έχει δημιουργήσει ζώνες στρατιωτικού αποκλεισμού στην Ανατολία, αλλά μια απόπειρα για την μεταφορά εκλογικών κέντρων από περιοχές συγκρούσεων – απόφαση που θα δυσκόλευε κάποιους ψηφοφόρους σε περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – απορρίφθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο.

Το PKK έχει στο παρελθόν ανακοινώσει μια σειρά εκεχειριών, πολλές και σε προεκλογική περίοδο, συχνά με την προοπτική εμπλοκής του σε διαπραγματεύσεις.

Ο Τουρκικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός από την μεριά του και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποσαφηνίσει ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως τον αφοπλισμό των ανταρτών και την απομάκρυνση τους από το τουρκικό έδαφος.

(ΑΠΕ)

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness