Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βαρώσια: Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ανακοίνωσαν Ερντογάν - Τατάρ

Την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλυστη από το 1974. ανακοίνωσαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανέφερε πως θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει προς εκμετάλλευση ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%.

«Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχε συστήσει το κατωχικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως υποστήριξε: «Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974»

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική και στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

«Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις για το Κυπριακό, ενώ μίλησε για «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το φθινόπωρο ξεκινά εργασίες.

Επιμένει σε διχοτόμηση της Κύπρου

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε δηλώσεις του μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

ΠΗΓΗ: CNN

 

    

randomness