Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βαρύ το κλίμα, αναζητείται συναίνεση για το Ταμείο Ανάκαμψης Σήμερα η πρώτη διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής, μετά από μήνες

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τα κράτη-μέλη να προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνώντας πάντως στον επείγοντα χαρακτήρα μιας συμφωνίας.
Με τις οικονομίες τους να δέχονται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των Μάρτιο και τρεις εβδομάδες μετά την τηλεδιάσκεψη του Ιουνίου, που δεν κατέληξε σε συμφωνία λόγω διάστασης απόψεων ως προς τον τρόπο αντίδρασης της Ένωσης.
Στο τραπέζι της συνόδου της Παρασκευής και του Σαββάτου στις Βρυξέλλες είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, συνολικού ύψους και τα δύο 1,85 δισ. ευρώ. Αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές ειδικά μεταξύ των πλούσιων βορείων και των κρατών του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού. Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι στη σύνοδο διακυβεύονται πολλά, από την ευρωπαϊκή ενότητα, μέχρι το σήμα που θα σταλεί στις χρηματαγορές καθώς η βαριά ατζέντα περιλαμβάνει κι άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του Λ.Τ. της Παρασκευής 17/7.

    

Απόψεις

randomness