Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

26 Μαΐου 1942, Νεομοναστηριώτες εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Ιταλούς

Tο Νέο Μοναστήρι βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επαρχίας Δομοκού μέσα στο θεσσαλικό Κάμπο πάνω στον παλιό Εθνικό δρόμο Λαμίας Λάρισας έχει σήμερα πληθυσμό γύρω στους 1.250 κατοίκους είναι Κεφαλοχώρι και προοδευτικό από το 1924 μέχρι το 1957 οι κάτοικοι έμειναν στο χωριό Τζιόμπα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο σημερινό Νέο Μοναστηρι και την Σοφιάδα. 

Το 1954 έγινε ισχυρός σεισμός και όλη η περιοχή έπαθε μεγάλη καταστροφή το νέο χωριό στη σημερινή θέση έγινε αργότερα το 1957 και το ονόμασαν Νέο Μοναστήρι. Εκεί ήταν από τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού η αρχαία πόλη Πρόερνα και πάνω στο λόφο σώζονται ακόμα μεγάλα τμήματα της αρχαίας Ακρόπολης οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες που ήρθαν από το μεγάλο μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς οι ίδιοι ομολογούν, και εκεί πρόσφυγες ήταν οι πρόγονοί τους, είχαν εγκατασταθεί εκεί και κατάγονταν από νησιά του Αιγαίου και προπάντων από τη Μυτιλήνη.

Η εγκατάστασή τους έγινε πριν από τρεις και πλέον αιώνες κατά το 17ο αιώνα ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ζούσαν σε απόμερα χωριά και σχεδόν σε ημιάγρια κατάσταση και μάλιστα οι άντρες είχαν μακριά μαλλιά κοτσίδες.

Το 1924 όταν έγινε η ανταλλαγή των προσφύγων με τη Βουλγαρία το κράτος απαλλοτρίωσε ένα μέρος από το τσιφλίκι του Μαραθέα και τους εγκατέστησε εκεί στη Τζιόμπα, όπως λένε οι Μοναστηριώτες, εδώ πέρασαν δύσκολα χρόνια με φτώχεια μεγάλη. Δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στη νέα ζωή, και στο κλίμα αλλά και με τον τσιφλικά είχαν διαρκώς συγκρούσεις.

Με την υποδούλωση της πατρίδας μας από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς ο Μαραθέας έγινε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής ίδρυσε δικό του Βασίλειο, έγινε λεγεωνάριος συνεργάτης των Ιταλών και νόμισε ότι τώρα ήταν η μοναδική ευκαιρία να διώξει τους πρόσφυγες χωρίς πολλές δυσκολίες.

Το 1942 ο τσιφλικάς είχε σπείρει 250 στρέμματα κουκιά αλλά την εποχή εκείνη ο κόσμος πεινούσε, έτσι πολύς κόσμος πήγαινε, και από τα γύρω χωριά και μάζευαν κουκιά. Ο τσιφλικάς βρήκε την αφορμή που ζητούσε και έτσι στις 26 Μάη του 1942 φέρνει τους Ιταλούς στο χωριό το λεηλατούν ξυλοκοπούν αδιάκριτα πολλούς καίνε 26 σπίτια και σκοτώνουν 12 ανθρώπους.

1.    Τερζίδης Μιχαήλ

2.    Γκανίδης Γιάννης του Κυριάκου

3.    Νατούδης Νίκος

4.    Γκανίδης Λάμπρος

5.    Γκανίδης Μόσχος

6.    Γκαντολούδης Στέργιος

7.    Γιαλαμούδης Σιδέρης

8.    Καμυλούδης Παναγιώτης

9.    Στεφούδης Στέφανος

10.    Γκανίδης Γιάννης του Στεργίου

11.    Μάστορας Γεώργιος

12.    Κονταλέξης Κ


*ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ

Ανάρτηση κειμένου από «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness