Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944

78η Επέτειος της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Απελευθέρωσης, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στην καρδιά της Ελεύθερης Ελλάδας!

Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερη σημασία, εάν αναλογιστούμε ότι κάθε λαός έχει το υπέρτατο δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθεί με κάθε τρόπο σε κάθε εισβολέα στα πάτρια εδάφη!

Φέτος κλείνουν 78 χρόνια από τον Μάιο του 1944, όταν συγκλήθηκε στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στο σχολείο του χωριού, το Εθνικό Συμβούλιο, ένα είδος Βουλής της Ελεύθερης Ελλάδας από την ΠΕΕΑ – Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944. Στο διάστημα αυτό συζητήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της «Κυβέρνησης του Βουνού», της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης μέσα στη Γερμανική κατοχή, και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν, στρατιωτικά, αγροτικά και εργατικά ζητήματα, θέματα λαϊκής δικαιοσύνης, αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης, εθνικής οικονομίας και κοινωνικής υγιεινής. Η κορυφαία στιγμή του Εθνικού Συμβουλίου ήταν έγκριση του ιστορικού ψηφίσματος, του καταστατικού χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασσιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης και εκπρόσωποι φορέων.

Με αφορμή τον εορτασμό της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Απελευθέρωσης στους Κορυσχάδες δημοσιεύουμε την ομιλία του περιφερειακού συμβούλου Στερεάς Μωυσή Μπερμπέρη.




Μια πύρινη επιγραφή γράφτηκε πάνω στον τοίχο του σχολείου ενός μικρού ορεινού χωριού της ελεύθερης Ελλάδας, των Κορυσχάδων της Ευρυτανίας.

Αλίμονο σήμερα σε όσους προσπαθούν να συσκοτίζουν τη λάμψη αυτής της επιγραφής, η δε θέλουν να ξέρουν για την ιστορία της.

Οι ευτυχισμένες μέρες μπορούνε να φτάσουν ως την τέλεια ομορφιά, οι εποχές όμως της παρακμής έχουν ανάγκη από παραδείγματα περασμένου ηρωισμού, αναφέρει κάπου ο θεατρικός συγγραφέας και ιστορικός Φρίντιχ Σίλλερ.

Μάης του 1944 ευλογημένη ώρα της νεοελληνικής ιστορίας, όπου σε τούτο δω το χώρο συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού που προέκυψαν μέσα από μια εκλογική διαδικασία με καθολική συμμετοχή, για πρώτη φορά και με την ψήφο των γυναικών και μέσα στη Γερμανική κατοχή

Μιας συντακτικής συνέλευσης υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης που ιδρύθηκε δυο μήνες πριν στη Βίνιανη με πρωτοβουλία του ΕΑΜ. Του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που ως βασικό αιμοδότη του είχε το ΚΚΕ. Ακολουθούμενο δε και από άλλες μικρότερες οργανώσεις, το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ άνοιξε το δρόμο για την δημιουργία ενός οργανωμένου κράτους στα ελευθέρα Ελληνικά βουνά.

Την ιστορία μας την κάνουμε εμείς οι ίδιοι και κάτω από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Απ αυτούς τους όρους οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι ίσως οι πιο ισχυρές.

Έρχονται δε στη συνέχεια οι πολιτικοί συσχετισμοί για να υλοποιήσουν η κάποιες φορές και να ενταφιάσουν το ευκταίο συσκοτίζοντας το με το εφικτό

Λίγα χρόνια λοιπόν μετά απ το παλαϊκό συμβούλιο των Κορυσχάδων, η χώρα μας οδηγήθηκε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο ακυρώνοντας τους καρπούς της νίκης των λαών επί του φασισμού και ως τροχοπέδη στην κοινωνική πρόοδο και την ευημερία.

Η γραφίδα του σύγχρονου ιστορικού έχει αποδώσει τις αναλογούσες ευθύνες και βέβαια πάντα υπό το πρίσμα της ιδεολογικής στράτευσης η και της ταξικής μεροληψίας.

Επιχειρείται δε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μια πρωτόγνωρη προσπάθεια ιστορικής αναθεώρησης και με βάση το νέο συσχετισμό δυνάμεων.

Αντικειμενική θεώρηση της ιστορίας, ακόμα δε και της ζώσας πραγματικότητας δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα για μια τίμια υποκειμενική προσέγγιση των πραγμάτων.

Κάνοντας τώρα την χρονοπροβολή του τότε στο σήμερα και αντλώντας τα αναλογούντα ιστορικά διδάγματα, είμαστε εκ νέου μπροστά σε νέες προκλήσεις και ιστορικά καθήκοντα.

Η βίαια και άδικη εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έχει διαταράξει τη Γηραιά Ήπειρο άλλα και το παγκόσμιο σκηνικό.




Αυτό δε μετά από 75 και πλέον χρόνια διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη, αν κάποιος βέβαια θελήσει να απωθήσει την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από το 1974,την στρατιωτική επέμβαση στο Βελιγράδι το 1999, αλλά και την κατάληψη της Κριμαίας το 2014.

Για τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη στα μέτωπα της Ουκρανίας άλλα και για το κυρίαρχο Δυτικοτροπο αφήγημα, οι λέξεις κατάπαυση του πυρός, τερματισμός εχθροπραξιών, ειρήνευση είναι λέξεις σχεδόν απαγορευμένες.

Για άλλη μια φορά οι λαοί ερήμην τους οδηγούνται βορά στις αδηφάγες ορέξεις των ισχυρών του πλανήτη και των ανταγωνισμών για νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Η χωρά μας πληρώνει και αυτή το αναλογούν τίμημα αυτού του πολέμου, έρχεται δε τούτο προσθετικά σε μια προηγούμενη δωδεκαετή δυστροπία.

Ακρίβεια, πληθωρισμός, υποαμειβόμενη εργασία, υποαπασχόληση, ανεργία, κλιματική κρίση, οδηγούν με βεβαιότητα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε βίαιη φτωχοποίηση αν δεν ληφθούν άμεσα και γενναία μετρά.

Κατακτήσεις δεκαετιών κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα τίθονται πλέον υπό αίρεση.

Υπάρχει άμεση ανάγκη εγρήγορσης των δυνάμεων της εργασίας και της προόδου στη βάση μιας ελάχιστης συνεννόησης και ως πάνδημο αίτημα για μια νέου τύπου κοινωνική συμφωνία, ένα άλλο μοντέλο παράγωγης και κατανάλωσης προσαρμοσμένο στους συγχρόνους καιρούς και τις ανάγκες των πολλών.

Το να κάνει κάποιος το καθήκον του δεν πρέπει να το συναρτά μήτε απ τους κίνδυνους, μήτε απ τα λάθη των άλλων.

Δεν υπάρχει μονό το παρόν το οποίο αύριο κιόλας θα γίνει παρελθόν, υπάρχει και το μέλλον και τούτο το χρωστάμε στη νέα γενιά.

Η ζωή όλων μας δυσκόλεψε, όμως ποτέ δε θα μπορέσουν να μας βάλουν φραγμό στην ελπίδα και το όνειρο.

Η ελπίδα να γίνει δράση και η δράση κάνει το όνειρο θαύμα, γράφει ο συμπατριώτης μας Γιωργούλας Μπεικος.

Απ τους βασικούς συντάκτες του κωδικά Ποσειδώνα ο Μπεικος, του νέου δηλαδή θεσμικού πλαισίου Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης στα ελεύθερα βουνά της Ελλάδας το 1944 και συγγραφέας του γνωστού βιβλίου Η ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Ας αποτελέσουν λοιπόν τα κελεύσματα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων φωτοδότη για νέους αγώνες για την παγκόσμια ειρήνη και την κοινωνική προκοπή.

ΥΓ: Απ’ την εκδήλωση για τα 78 χρόνια απ’ την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.


Mωησής Μπερμπέρης
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness