Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ: Μια καθημαγμένη, Λεηλατημένη, Ερειπωμένη, Άθλια περιοχή!!

Ντροπή και αίσχος σε όσους κατά καιρούς στο παρελθόν διοίκησαν τη χώρα και την περιοχή μας, αλλά και σ' όσους βρίσκονται τώρα σε θέσεις εξουσίας.

Πώς είναι δυνατόν, κύριοι, μια τέτοια ιστορική, πανευρωπαϊκά αξιόλογη περιοχή να βρίσκεται σ' αυτή την ελεεινή κατάντια. Γιατί για κατάντια πρόκειται. Τούτη η περιοχή από την αρχαιότητα, στα χρόνια της Οθωμανικής Κυριαρχίας, στην περίοδο του Βυζαντίου αλλά και στη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα ήκμαζε, έσφυζε από ζωή.

Περιοχή για την οποία δαπανήθηκαν τόσα χρήματα για την ανέγερση πολιτελών ξενοδοχείων, υδροθεραπευτηρίου, καταστημάτων εστίασης, πάρκιν. Χώρος στον οποίο επαγγελματίες επένδυσαν σε ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο. Περιοχή την οποία στο παρελθόν την επισκέπτονταν άρχοντες, βασιλιάδες, υπουργοί και τόσοι άλλοι για να βρουν τη θεραπεία τους. Να παραθερίσουν τους θερινούς μήνες. Μια πανέμορφη περιοχή δίπλα στην ιστορική, μαρτυρική Υπάτη, την πόλη των Αινιάνων, χώρος οικονομικής προσφοράς και δημιουργίας τόσων θέσεων εργασίας. Λυπάμαι που ο χώρος δεν μου επιτρέπει να παραθέσω φωτογραφίες για να αντιληφτείτε, κύριοι άρχοντες για τη περιοχή μιλάμε. Όμως, θα προβώ σε μιά πολύ σύντομη, ιστορική σκιαγράφηση. Ίσως συγκινηθείτε.

Η Λουτροπηγή της Υπάτης έκανε αισθητή την παρουσία της μετά το σεισμό του 427π.χ. Αναφέρεται από το Λουκιανό και άλλους. Στη διάρκεια της λειτουργίας της πολλοί ανέλαβαν την εκμετάλευσή της. Ένας από αυτούς ήταν ο Χατζή Αβδουραχμάν, γόνος βασιλικής οικογενείας. Τήν διατήρησε από την 25-5-1856 μέχρι το 1861, όποτε τον διαδέχθηκαν οι γιοί του.

Ακολούθησαν μερικοί άλλοι ενοικιαστές όπως ο Ιωαν. Χατζόπουλος, Δημ. Τσερεμές μέχρι το 1890. Το 1898, δυνάμει του υπ' αριθμ. 13896 συμβολαιογραφικού ενοικιαστηρίου, ανέλαβε τα Λουτρά Υπάτης ο Κων. Αγαθοκλής και της διατήρησε μέχρι το 1898. Πολλά τα έργα υποδομής εις μέρους του, όπως το σημερινό πάρκο, το Ξενοδοχείο "Φθιώτιδα" κατασκεύασε 42 λουτήρες.

Πρώτος γιατρός διορίστηκε ο Α. Δεσποτόπουλος το 1848. Η Υπάτη αναγνωρίστηκε ως Λουτρόπολη με το Πρ. Διάταγμα υπ' αριθ. 191/24-7-25 ΦΕΚ. Επειδή πρόθεσή μου δεν είναι να αναφερθώ στην ιστορία της με κάθε λεπτομέρεια αλλά να επισημάνω, στους άρχοντες τη σημερινή ερήμωση και εξαθλίωση και να τους επισημάνω την ευθύνη που έχουν.

Ελπίζοντας, πως ίσως συγκινηθούν και ενεργήσουν τάχιστα.

Ιστορική αναφορά Κων. Φλώρος (Περαστικός) "Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ" Λαμία 1988.

Στη φωτογραφία το "θεραπευτήριο" των αρχών του 19ου και η σημερινή εξαθλίωση.

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Δάσκαλος

 

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness