Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Έχουμε αναρωτηθεί άραγε γιατί είναι αναγκαία τα μαθηματικά; Η απάντηση στο ερώτημα πολυσύνθετη μιας και αναδύονται προβληματισμοί που προχωρούν σε βάθος.
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα μαθηματικά δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από υπολογισμούς σε σωστά ρέστα, λογιστικές πράξεις ή πιο απλά συγκεκριμένα νούμερα - ψηφία που αποτυπώνονται σε κινήσεις αυτοματοποιημένων μηχανημάτων.
Όμως στην καθημερινή ζωή δεν είναι απαραίτητο κάποιος να ‘ναι αστέρι στις πράξεις αφού οι σύγχρονες εφαρμογές πληροφορικής και των υπολογιστών πραγματοποιούν θαύματα.
Επιπλέον, άλλη μια παραδοχή είναι ότι λειτουργούν επικουρικά για άλλες συναφείς επιστήμες όπως φυσική, χημεία, βιολογία, οικονομικά... φωτίζοντας κενά και αδιέξοδα.
Η επίτευξη του εν λόγω στόχου επιτυγχάνεται με πιο έμμεσο τρόπο μέσω εφαρμογών των μαθηματικών.
Επομένως το χρειαζόμαστε μόνο για απλές συναλλαγές και ως εφαλτήριο για άλλες επιστήμες;
Τα μαθηματικά συμβάλλουν ολοκληρωτικά στην καλλιέργεια της συλλογιστικής ικανότητας σε προχωρημένο επίπεδο προσπερνώντας την επιφάνεια θέτοντας το νου και τη φαντασία σε απόλυτη εγρήγορση.
Αυτό συμβαίνει γιατί σε ωθούν να αναπτύξεις μοτίβα σκέψης και νοοτροπίας μέσα από απλούς ή ακόμα πιο πολύπλοκους αλγεβρικούς και γεωμετρικούς στοχασμούς κατακτώντας ασυναίσθητα πολύτιμα ‘εργαλεία’ που διευκολύνουν τον ανθρώπινο βίο του δίνουν μια ποιότητα και του μετριάζουν το άγχος.
Έχοντας τα παραπάνω χαράζεις στρατηγική με σαφή προσανατολισμό για να υπερπηδήσεις εμπόδια λαμβάνοντας την καλύτερη δυνατή απόφαση. Επιπλέον, μαθαίνεις να ξεχωρίζεις τα ουσιώδη απ’ τα επουσιώδη, όπως ακριβώς και στις μεθοδολογίες μαθηματικών πρακτικών.
Άρα μήπως αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς πιο επισταμμένα με το χώρο αυτό;

Χρήστος. Αλεξ. Αργυρίου
         Μαθηματικός

   

randomness