Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι “υπουργοί” της κλιματικής αλλαγής; (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

Την ώρα που ο μεσογειακός κυκλώνας σφυροκοπούσε ανελέητα τη μισή Ελλάδα, οι κάτοικοι των δοκιμαζόμενων περιοχών, μεταξύ αυτών και η Φθιώτιδα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα φοβερό και τρομερό δίλημμα. Να παραμείνουν στα σπίτια τους για να σώσουν τις περιουσίες τους ή να τα εγκαταλείψουν για να σώσουν τις ζωές τους.

Το σύνθημα “Μένουμε σπίτι” δεν ήταν σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη επιλογή, γι’ αυτό και προτίμησαν να κάνουν αυτό που τους υπαγόρευε η λογική, έστω και αν το κόστος αυτής της επιλογής ήταν να δουν το βιός τους να χάνεται κάτω από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας.

Εμείς εδώ στη Φθιώτιδα ήμασταν τυχεροί γιατί δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, αλλά κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας σε άλλους γειτονικούς νομούς δεν τα κατάφεραν. Και εδώ βέβαια οι καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες ανυπολόγιστες.

Και στην μία και στην άλλη περίπτωση βιώσαμε μια τραγωδία. Που δεν είναι άλλη από την αποτυχία των πολιτικών ηγετών και του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει δημόσιες υποδομές και ιδιοκτησίες.

Τα βασικά θεμέλια δηλαδή πάνω στα οποία στηρίζεται το πολιτικό μας σύστημα και η δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας.

Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης μιας οργανωμένης κοινωνίας και ο λόγος για τον οποίο το κράτος εισπράττει από τους πολίτες τους φόρους. Για να τον προστατεύει από την κακιά στιγμή. Από την αναποδιά της φύσης. Διότι, αν μη τι άλλο, την Πολιτική Προστασία τη χρειαζόμαστε όταν ξεσπάσει η καταιγίδα και όχι όταν έχει ηλιοφάνεια !

Με τη διαφορά ότι σε συνθήκες ηλιοφάνειας, παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας που θα μας χρειαστούν όταν ξεσπάσει η καταιγίδα. Δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα προνοούμε, προγραμματίζουμε και εκτελούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαραίτητα για την προστασία ανθρώπων και ιδιοκτησιών.

Καλές και άγιες είναι οι επισκέψεις και οι συσκέψεις υπουργών, βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, σωτήρια είναι τα έργα.

Τις προηγούμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας υπήρξε ένας ... συνωστισμός πολιτικών προσώπων που όλοι παρίσταναν με τις δηλώσεις που έκαναν τους “υπουργούς της κλιματικής αλλαγής”.

Ως προς αυτό συμφώνησαν άπαντες. Της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης: Για τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας η κλιματική αλλαγή έφταιγε. Τα ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία χρόνια είναι η γλώσσα του συρμού από επαγγελματίες πολιτικούς, κάθε φορά που ζούμε μια καταστροφή και θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και χαμένες περιουσίες.

Το ακούσαμε αυτό το ακαταμάχητο επιχείρημα με τις φωτιές στην Πελοπόννησο, με τις πλημμύρες στην Μάνδρα, με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια πρόσφατα και τώρα με τον κυκλώνα στη Φθιώτιδα και την Καρδίτσα. Στο σκαμνί του κατηγορουμένου μονίμως η κλιματική αλλαγή. Αθώοι όλων αυτών των καταστροφών οι πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας με τα πολλά προνόμια.

Αλλά εμείς θέλουμε να διατυπώσουμε σε όλους αυτούς που απαλλάσσονται των ευθυνών τους κάποια απλά ερωτήματα.

Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν έγιναν τα φράγματα στα Στύρφακα και τη Λυγαριά για τα οποία χρόνια φωνάζουν οι αγρότες της περιοχής ;

Φταίει η κλιματική αλλαγή που εξαιτίας της αδιοφορίας για την κατασκευή των φραγμάτων κατέβηκε ένα βουνό από φερτές ύλες και έπνιξε μια ολόκληρη περιοχή ;

Φταίει η κλιματική αλλαγή που οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού δεν μεταφράστηκαν σε συγκεκριμένα έργα ορεινής υδρονομίας, παρότι ξοδεύτηκαν κάμποσα εκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο ;

Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν καθαρίστηκε, όπως θα έπρεπε, η γερμανική τάφρος και πλημμύρισε ο κάμπος της Λαμίας και το Αεροδρόμιο ;

Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν υπήρξε ένας αρμόδιος να πιάσει από τον ... γιακά τους εργολάβους που δεν εκτελούν τα σωστά έργα στις ευαίσθητες με πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές ;

Φταίει η κλιματική αλλαγή που 20 και πλέον χρόνια συζητάμε για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και όλα μένουν στα λόγια ;


                                                                                                                                                               Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                         Δημοσιογράφος