Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ως Πολίτης, Θυμάμαι και Αποτίνω Φόρο Τιμής στον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Ομοτ. Καθηγητής Χαροκοπείου  Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η Ευρώπη είναι η μία από τις επτά ηπείρους του πλανήτη, στην οποία κατά την μακρά ιστορική διαδρομή της, έχουν συντελεστεί σημαντικά γεγονότα με μεγάλη πυκνότητα και παγκόσμια εμβέλεια.
Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα επιτεύγματα στην ανθρώπινη σκέψη, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό.
Συντελέστηκαν μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις με θετικές επιδράσεις στην πορεία της ανθρωπότητας, αλλά και πολεμικές συγκρούσεις με αρνητικές συνέπειες.
Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο άρχισε η αναμφίβολα μεγαλειώδης προσπάθεια, για την ειρηνική διαδικασία ενοποίησης κρατών της Ευρώπης.
Στις 25 Μαρτίου 1957, υπεγράφη στη Ρώμη, η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), με κεντρικό στόχο την ειρήνη και την ισόρροπη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Ιδρυτικά μέλη το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δ. Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Έκτοτε, έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση περισσότερο της διεύρυνσης (σήμερα είναι 27 τα κράτη – μέλη) και λιγότερο της εμβάθυνσης της Ένωσης.
Υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα, αρκετές ατέλειες και λάθη.
Ως σχετικά πρόσφατο, σημαντικό λάθος σημειώνω την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008-2011) και ιδιαίτερα τη στάση της Ένωσης έναντι της Ελλάδας, από το 2010 και στη συνέχεια για κάποια χρόνια.
Ευτυχώς η Ευρώπη διδάχθηκε και δεν επανέλαβε το λάθος της κατά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση, που προκλήθηκε από την πανδημία.
Σήμερα, στη δυναμική διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι αρκετά και σημαντικά.
Η Ελλάδα, είναι ένα ιστορικό έθνος - κράτος, στα νότιο - ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, κατεστραμμένη μετά την ηρωϊκή στάση της κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και την ηλίθια εμπλοκή της σε εμφύλιο πόλεμο, προσπαθούσε να επουλώσει τις πολλές βαθιές πληγές της.
Τότε, ανεδείχθη και ανέλαβε την πολιτική ηγεσία της χώρας ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, πολιτικός στιβαρός, ακέραιος και δημιουργικός, βγαλμένος από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού (από λαϊκή οικογένεια χωριού της Μακεδονίας).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με διορατικότητα, όραμα, σωφροσύνη, σχέδιο και σιδηρά βούληση, προσανατόλισε στρατηγικά τη χώρα, εγκαίρως και ορθά, προς την Ευρώπη συνολικά, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις επί μέρους ισχυρές χώρες της.
Έκανε αίτηση σύνδεσης με την νεοπαγή ΕΟΚ, τον Ιούνιο του 1959.
Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ.
Υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ τον Ιούνιο του 1961.
Ήταν η πρώτη που συνήψε η ΕΟΚ.
Επέλεξε τότε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ και όχι στην ΕΖΕΣ, που αποτελούσε το εναλλακτικό εγχείρημα, υπό την Βρετανική ηγεσία.
Η εξέλιξη δικαίωσε την επιλογή του.
Οδήγησε τη χώρα (Υπουργός, Πρωθυπουργός 15 χρόνια, Πρόεδρος Δημοκρατίας 10 χρόνια) με ασφάλεια, τόσο πριν την επταετή δικτατορία (Απρίλιος 1967 – Ιούλιος 1974), όσο και μετά την κατάρρευσή της και την επανεκλογή του στη θέση του Πρωθυπουργού.
Υπέβαλλε αίτημα για πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ στις 12 Ιουνίου 1975.
Η αταλάντευτη βούληση και το διεθνές κύρος του1 οδήγησαν στην υπέρβαση των ενδογενών και εξωγενών δυσκολιών και στην υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στις 28 Μαίου του 1979.
Η εφαρμογή της Συνθήκης άρχισε την 1η Ιανουαρίου 1981.
Έτσι, η εφαρμογή της στρατηγικής της ένταξης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι εξ αρχής πολεμήθηκε και από πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κυρίως της αριστεράς.
Στη μακρά και δύσκολη πορεία της ένταξης, ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής είχε ως κύριους συνεργάτες τους άξιους και έντιμους, επιστήμονες και πολιτικούς: Κωνσταντίνο Τσάτσο, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Παναγή Παπαληγούρα, Ευάγγελο Αβέρωφ, Γεώργιο Ράλλη και τους εκλεκτούς τεχνοκράτες Ξενοφώντα Ζολώτα και Ιωάννη Πεσμαζόγλου.
Έκτοτε, πέρασαν 40 χρόνια, με την Ελλάδα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, η αναγκαία αξιολόγηση οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το αλγεβρικό άθροισμα για τη χώρα είναι ευκρινώς θετικό.
Τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κόστη.
Και τούτο παρότι στην πορεία των 40 χρόνων δεν αξιοποιήσαμε βέλτιστα τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, που μας δόθηκαν, ούτε ελαχιστοποιήσαμε τις δυσκολίες, τα αδύνατα σημεία και τα κόστη.
Από σήμερα και εμπρός, έχουμε χρέος να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά στην προώθηση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να αποκαταστήσουμε τις εσωτερικές ισορροπίες που έχουν διαταραχθεί, προασπίζοντας βεβαίως πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των πολιτών της.
Κλείνοντας, εκφράζω την πίστη ότι τους Έλληνες, κατά την αξιολόγηση ιστορικών στρατηγικών ή γεγονότων και των φυσικών προσώπων που πρωταγωνίστησαν, δεν πρέπει να μας διακατέχει η μικροψυχία και η μίζερη προσωπική ή κομματική σκοπιμότητα.
Οφείλουμε να εξοστρακίσουμε το φθόνο και την μεμψιμοιρία.
Έχω την πεποίθηση ότι έχουμε χρέος να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε γενναιόδωρα, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει στις επιτυχείς στρατηγικές, τα θετικά άλματα ή και τα βήματα, που έχει κάνει το έθνος μας στη μακρά πορεία του.
Γι αυτό, ως Έλλην Πολίτης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αποτίνω φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή και τους άξιους και έντιμους συνεργάτες του, για την μεγάλη, την ιστορική προσφορά τους στο έθνος και το λαό.


1     «Ο διακεκριμένος πρωθυπουργός έχει να επιδείξει τέτοια επιτεύγματα, ώστε καθίσταται αντάξιος διάδοχος των επιφανών προγόνων σας». Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Πρόεδρος ΗΠΑ, 1959
    «Σας θεωρώ ως έναν εκ των δύο-τριών επιτυχόντων ηγετών του ελευθέρου Κόσμου», Ντέ Γκώλ Πρόεδρος της Γαλλίας, 1960
    “Είναι ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς άνδρες της Ευρώπης. Για να πω την αλήθεια, θα έπρεπε να πω πως τον θεωρώ τον πιο σημαντικό από όλους…”  Τζον Κένεντι, Πρόεδρος των Η.Π.Α, 1961
    «Ο Καραμανλής, που υπηρέτησε τη χώρα του καλά και σταθερά επί πολλά έτη, είναι άνθρωπος απολύτως ακέραιος». Xάρολντ Μακμίλαν, Πρωθυπουργός Αγγλίας, 1961
    «Το υψηλό κύρος του ως διεθνούς πολιτικού ανδρός και η μακρά του πείρα, αποτελούν ανεκτίμητη συμβολή σε κάθε κρίσιμη περίπτωση», Μάργκαρετ Θάτσερ, Πρωθυπουργός Αγγλίας, 1978.
    «Ο Καραμανλής είναι ο καλύτερος εκφραστής της ευρωπαϊκής ιδέας». Χέλμουτ Κόλ, Καγκελάριος της Γερμανίας, 1982.
    «Ο Καραμανλής είναι ένας ασυνήθιστα έντιμος και υπεύθυνος πολιτικός», Χέλμουτ Σμίτ, Καγκελάριος της Δ. Γερμανίας, 1990.

 

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness