Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πόσο αναγκαίος είναι ο ανασχηματισμός τώρα;

Επειδή πολύς ντόρος γίνεται από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και παράγοντες για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης απο τον κ. Μητσοτάκη και μάλιστα στην Αρχή του νέου έτους, κρίναμε πως πρέπει να εκθέσουμε κι εμείς την άποψή μας. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής απ' ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις σε γενικές γραμμές τα πάει καλά. Δεν είχε κάποια σημαντική αποτυχία που να έχει πολιτικό κόστος δυσανάλογο του χρόνου διακυβέρνησης και της πραγματικότητας, με όλες τις αναπάντεχες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει και ειδικά του κορονοϊού.
Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που θα 'θελαν να γίνει ανασχηματισμός, για να βρεθούν αυτοί στη θέση του “Χαλίφη” και η επιχειρηματολογία τους επικεντρώνεται στο ότι υπάρχουν δυσαρεστημένα πολλά άξια στελέχη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και στο κόμμα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτό βασίζεται στο γεγονός πως έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό αρκετές θέσεις σε εξωκοινοβουλευτικούς ή από άλλους πολιτικούς χώρους (κέντρο κλπ.). Ενέργεια που έδωσε στον κ. Μητσοτάκη, ένα προφίλ ευρύτερης αποδοχής και εκτός Ν.Δ., επιλογή που είχαν κάνει κι άλλοι πρωθυπουργοί κατά το παρελθόν (Κων/νος Καραμανλής και Κώστας Μητσοτάκης).
Ο ανασχηματισμός λοιπόν μπορεί να γίνει όποτε το κρίνει ο πρωθυπουργός αναγκαίο και σωστό εκτιμώντας την παραγωγή του έργου κάθε υπουργείου και την επίτευξη στόχων. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν θα είναι σαρωτικός ή επιλεκτικός.  Σε επίπεδο υπουργών, δύσκολο να είναι σαρωτικός, διότι το κυβερνητικό έργο γέρνει στα θετικά και δεν είναι και εύκολο να βρεις άλλους, πολλούς, καλύτερους για υπουργούς (δεν δημιουργούνται κατόπιν παραγγελίας)! Σε επίπεδο όμως υφυπουργών, μπορεί να είναι πιο “μαζικός” ώστε να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη από την Κ.Ο., για να υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή της επιλογής από το κόμμα.  
Πιθανές εκλογές ως αιτία για τον ανασχηματισμό το θεωρούμε απίθανο διότι έχει δηλωθεί το αντίθετο «για το τέλος της τετραετίας». Αλλά αν ο πρωθυπουργός αλλάξει άποψη, αυτό είναι μια δύσκολη απόφαση, ίσως να το κάνει για να ξεμπλέξει από την απλή αναλογική.
Αναφορικά με την πιθανότητα εκλογών, μπορεί να γίνουν στην αρχή ή μετά το τέλος του καλοκαιριού και αφού αντιμετωπιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο κορωνοϊός. Τα εκλογικά αποτελέσματα όμως είναι αστάθμητος παράγοντας. Μπορεί να οδηγήσουν σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα ή το πιθανότερο σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με την Ενισχυμένη Αναλογική, για να μπορεί να πάρει αυτοδυναμία για μονοκομματική κυβέρνηση.
Όσον αφορά αυτά που ακούγονται για ισορροπίες μεταξύ Μητσοτακικών, Καραμανλικών, Σαμαρικών κ.λ.π. δεν πιστεύουμε ότι ευσταθούν διότι από τα μνημόνια και μετά και βάσει των επιλογών που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο τωρινός πρωθυπουργός για Πρόεδρο Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την υποψήφια για ΟΟΣΑ Άννα Διαμαντοπούλου, δεν νομίζουμε ότι τον απασχολούν και τόσο οι ισορροπίες, αλλά τα αποτελέσματα. Εξ άλλου, η δυνατότητα κάποιων μετακινήσεων από το ένα υπουργείο στο άλλο, εκτονώνουν την κατάσταση και μετά από την εμπειρία των 18 μηνών στην κυβέρνηση, δεν είναι κακή η επιλογή των μετακινήσεων. Αρκεί οι νέες επιλογές να γίνουν με κριτήρια αξιοκρατικά, για καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων προσφοράς έργου, των στελεχών που θα μετακινηθούν.
Μπορεί ένας ανασχηματισμός  από μόνος του να σώσει μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα; Όχι δεν μπορεί, απλά μπορεί να δώσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, λίγο αέρα. Ο κάθε ανασχηματισμός αν δεν συνοδεύεται απο δραστικά μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας σύντομα αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και του εκάστοτε πρωθυπουργού.  

Σπυρίδων Αλ. Ρίζος