Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ζώντας με τις αναμνήσεις μας !

Φωτογραφία Αρχείου: Παραμονές Χριστουγέννων το έτος 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας με τη Φιλαρμονική του Δήμου να ψάλλει τα κάλαντα στο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης.

 

Είναι από τις στιγμές που λες ότι μακάρι να μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω και εμείς να ξαναζήσουμε τα Χριστούγεννα, όπως όλοι μας τα έχουμε ονειρευτεί.
Οι καθημερινές ανακοινώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των επιστημόνων, μας προσγειώνουν σε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα :
• στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα
• στις 25 Δεκεμβρίου το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών
• στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.
• Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.
• Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
• Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.
Φέτος, τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Παιδικές φωνούλες με κάλαντα δεν θα ακουστούν, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων δεν θα κάνει βόλτες στις πλατείες και τις γειτονιές για να μας ψυχαγωγήσει με τις υπέροχες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες της, αγκαλιές, φιλιά και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια δεν θα πραγματοποιηθούν. Εκκλησίες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι, καφετέριες, μπαράκια, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας κλειστά. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας. Ήρθαν τα πάνω - κάτω μέσα σε λίγους μήνες. Ζούμε πλέον με τις αναμνήσεις μας. Και το μόνο που ακούμε καθημερινά είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα.
Θυμάμαι πως κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πάντα υπήρχε μια χαλάρωση ακόμη και στους τροχονομικούς ελέγχους της Αστυνομίας. Τέτοιες ημέρες γιορτινές το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήθελε πάντα να διευκολύνει όσους αποφάσιζαν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα χωριά τους και στους παραβάτες οδηγούς επέστρεφε και τις πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί σε τροχονομικούς ελέγχους.
Σήμερα με σαρωτικούς ελέγχους της αστυνομίας θα κυλήσει το πρώτο εορταστικό τριήμερο, αυτό των Χριστουγέννων, καθώς πρόστιμα και μπλόκα θα περιμένουν τους δυνητικούς παραβάτες, με τους άνδρες της ΕΛΑΣ να βρίσκονται επί ποδός διαρκώς και σίγουρα στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα είναι ένα καμπανάκι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για το πόσο σοβαρή και επικίνδυνη μπορεί να γίνει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, αν δεν προσέξουμε την περίοδο των εορτών και αν δεν συνεχίσουμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα της Πολιτείας και τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας. Κανένας σώφρων και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα της νοσηρής κατάστασης την οποία ζούμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Δυστυχώς τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων φαίνεται να την κλέβει από τη ζωή όλων μας ο νέος ιός, ο οποίος αν και καταγράφει λίγο περισσότερο από δέκα μήνες ζωής, έχει κατορθώσει να διαμορφώσει νέες συνθήκες διαβίωσης.
Φυσικά δεν έχουμε άλλη επιλογή, πάρα μόνο να υπακούσουμε στις συστάσεις των επιστημόνων και να τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα, σκεπτόμενοι πάντα κάθε ώρα και κάθε λεπτό ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων εξυμνούν τη ζωή. Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα κάτω από αυτές τις άβολες και άχαρες συνθήκες, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να καταφέρουμε το 2021 να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας !

Χρήστος Αλεξανδρής

Φωτογραφίες

    

Απόψεις

Ο Φθιωτός (Μεγάλη Κάψη) προχουντικά Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βαγγέλης Καλαντζής, ρέκτης της δημοτικής μουσικής, κρατάει στο χορό τον τότε Δήμαρχο Αμφίκλειας για έναν...