Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Καμαρίτσα»: Προβλήματα και προοπτικές - Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Αθλητισμού Λαμιέων Παναγιώτη Φώσκολου

Το στοίχημα της αξιοποίησης του Σταδίου της «Καμαρίτσας» θέλει να κερδίσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων όπως σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Λ.Τ.» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα θέματα αθλητισμού της πόλης, Παναγιώτης Φώσκολος.

Μετά από διαμαρτυρίες που υπήρξαν από ανθρώπους των Συλλόγων για τις συνθήκες με τις οποίες γίνονται οι προπονήσεις των Συλλόγων και η άθληση των δημοτών, σε έναν καινούριο ουσιαστικά χώρο, που διαθέτει ένα από τα καλύτερα ταρτάν, θεωρήσαμε σωστό να μιλήσουμε με τον καθ ύλην αρμόδιο άνθρωπο του Δήμου, ο οποίος όπως σημείωσε είναι γνώστης της κατάστασης και αυτός και οι συνεργάτες του δουλεύουν ήδη, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, επάνω στην περαιτέρω αξιοποίηση του Σταδίου και στον εκσυγχρονισμό του που θα βοηθήσει τόσο τους αθλητές όσο και την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, να πετύχουν το στόχο για τον οποίο και κατασκευάστηκε.

Αφενός να έχουν οι πρώτοι το χώρο και τον τρόπο να μπορέσουνε να «γεννηθούν» νέοι μεγάλοι αθλητές αφετέρου για να γίνει το Στάδιο της «Καμαρίτσας» σημείο αναφοράς τόσο στον χάρτη των αγώνων Στίβου της Ελλάδας και όχι μόνο, όσο και για πολλές αθλητικές διοργανώσεις που μπορεί ακόμη να φιλοξενήσει και να καταφέρει η πόλη μας να στηριχθεί και στον αθλητικό τουρισμό που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην οικονομική της ανάπτυξη.

Φυσικά για να φτάσει το στάδιο της Καμαρίτσας σε αυτό το επίπεδο, που να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις και διασυλλογικά πρωταθλήματα στίβου , χρειάζεται να διανύσει ακόμη μεγάλη απόσταση βελτίωσης της υπάρχουσας υποδομής, αντιμετωπίζοντας σε πρώτη φάση σημαντικά προβλήματα συντήρησης , ασφάλειας, φύλαξης του σταδίου, τήρησης κανονισμού και ωραρίου για την προπόνηση των αθλητών και την άθληση των δημοτών.    

Λ.Τ.: Καταρχάς θα θέλαμε να μάθουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το στάδιο της «Καμαρίτσας» και τι σχεδιάζει να κάνει η δημοτική αρχή για το θέμα αυτό.

Π.Φ.: «Επειδή το στάδιο της “Καμαρίτσας” είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και επειδή είναι έργο που συμβάλλει και στις αθλητικές δραστηριότητες αλλά μπορεί να συμβάλει και στον αθλητικό τουρισμό γιατί μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις. Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με το να προχωρήσουν κάποιες ενέργειες για να μπορέσει να αποκτήσει την τελική του μορφή γιατί τώρα ως γνωστόν είναι ημιτελές.

Ξεκινώντας από τα μεγάλα προς τα μικρότερα, θα σας πω ότι σε ό,τι αφορά την εξέδρα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Η αρχική μελέτη περιελάμβανε εξέδρα 5.500 θεατών και από κάτω αποδυτήρια και τουαλέτες. Δυστυχώς και οφείλω να το πω αυτό, δεν είχε γίνει η σωστή επικοινωνία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τους συλλόγους κτλ για να διαγνωσθεί ότι ένα τέτοιο στάδιο χρειάζεται και ένα προθερμαντήριο. Δηλαδή ένα χώρο 50-60 μέτρων σε ευθεία με κάποιους διαδρόμους προκειμένου να γίνεται η προθέρμανση των αθλητών και κατά προτίμηση να ήταν κλειστός. Να στεγαζόταν δηλαδή κάτω από την εξέδρα, για να μπορούν και το χειμώνα να κάνουν την προθέρμανσή τους ή να κάνουν και προπόνηση σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι είχε σαν αποτέλεσμα, να σχεδιαστεί η εξέδρα, είχε κάποιες καμπύλες κτλ και δεν μπορεί να το φιλοξενήσει αυτό. Εμείς αυτό, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, το πρώτο που έκανα ήταν να έρθω σε επαφή με τους συλλόγους στην “Καμαρίστα” και μάλιστα επί τόπου και μου το ανέφεραν και μου είπαν ότι δεν είχαμε εισακουστεί γι’ αυτό, είναι μια παράλειψη και το κοιτάζουμε και αυτό το θέμα, αν μπορεί δηλαδή, να γίνει ένα έξτρα προθερμαντήριο κάποια στιγμή είτε προκατασκευασμένο, σε κάποιο σημείο εκείνου του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την εξέδρα, επειδή έτσι όπως σχεδιάστηκε είναι ένα μεγάλο έργο και έχει πολύ μεγάλο κόστος αφού ξεπερνά στα 20 ίσως και τα 30 εκατομμύρια ευρώ, αφού θα είναι όπως είπαμε 5.500 θέσεων, με VIP, με θέσεις ΑμεΑ, θα είναι πλήρης να μπορέσεις να φιλοξενήσεις διοργάνωση μεγάλη, είτε στιβική, είτε ποδοσφαιρική, είτε αθλητική, οτιδήποτε. Σε ό,τι αφορά την εξέδρα και επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση σε αυτό το ύψος κι όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλα ποσά, κοιτάζουμε τι εναλλακτικές έχουμε. Ει δυνατόν να μπορούμε περιορίσουμε λίγο τους θεατές, να περιορίσουμε κάπως τη μελέτη κτλ. Είμαστε σε αυτό το στάδιο, δηλαδή, να εξευρεθεί χρηματοδότης. Η μελέτη έχει γίνει σε συνεργασία του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία) και εξωτερικού μελετητή  ενώ υπάρχει συνεργασία και με τον ΣΕΓΑΣ. Αυτό που είναι μεγάλο σφάλμα, ότι δεν είχε προβλεφθεί από την αρχή να πουν οι ιθύνοντες να μπει σε σωστές βάσεις το έργο. Είμαστε προς αναζήτηση χρηματοδότησης και γίνονται επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο, δηλαδή ο Δήμαρχος με την κεντρική κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και ίσως το επόμενο διάστημα έχουμε κάτι πιο ανακοινώσιμο και πιο ευχάριστο. Πάντα όμως λέμε με κάποιον περιορισμό».

Λ.Τ.: Όσον αφορά την κατασκευή χώρου σύγχρονων αποδυτηρίων όπως και τουαλετών που θα μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες των αθλητών σε τι φάση βρισκόμαστε;

Π.Φ.: «Εκεί ως γνωστόν, σαν αποδυτήρια και σαν τουαλέτες, είναι κάποια προκατασκευασμένα ΒΟΧ και μάλιστα είχαν, κακώς, αγοραστεί μεταχειρισμένα και επειδή μας απασχολεί και το θέμα της υγιεινής και της εξυπηρέτησης από την πρώτη στιγμή και ο Δήμαρχος και εγώ μιλήσαμε με τους Συλλόγους και κοιτάζουμε να αγοράσουμε καινούριο εξοπλισμό ΒΟΧ αλλά να είναι καινούριος. Να έχει μέσα τουαλέτες, νιπτήρες, να μπορέσει να εξυπηρετήσει διοργανώσεις προσωρινά όπως είναι και η τοξοβολία που ενδεχομένως να φιλοξενήσουμε φέτος. Παράλληλα, σε συνεννόηση και με τους Συλλόγους, για τις ανάγκες που υπάρχουν να εξυπηρετούνται και οι αθλητές, αφού υπάρχουν αθλητές μεγάλης δυναμικότητας αλλά και άλλοι όπως και οι Ακαδημίες, κοιτάζουμε να τους εξοπλίσουμε όσο μπορούμε με υλικά που χρειάζονται. Ήδη παραγγείλαμε νέα “εμπόδια” της Nordic, 50 τεμάχια τα οποία είναι σεβαστό ποσό, για να καταλάβετε έχουν 7.500 ευρώ! Θα φροντίσουμε να είναι ασφαλισμένα, αυτά είναι περιουσία του Δήμου Λαμιέων και θα αποδοθούν όμως προς χρήση. Αυτά είναι πιο ελαφριά σαν κατασκευή. Δυστυχώς τα υπάρχοντα εμπόδια, αν και δεν μ’ αρέσει να κάνω κριτική, ήταν και ελαττωματικά και λίγο… δεύτερης κατηγορίας. Μετά από συνεννόηση με τους Συλλόγους, για τις ανάγκες τους, παίρνουμε αυτά που είναι και ρυθμιζόμενα στις βάσεις τους και το αντιμετωπίζουν αυτό με μεγάλη ικανοποίηση και κοιτάζουμε στη συνέχεια να αλλάξουμε και το στρώμα που υπάρχει εκεί για τα αθλήματα που το χρειάζονται (σ.σ.: Άλμα Εις Ύψος, Άλμα Επί Κοντώ)».

Άλλες παρεμβάσεις που κάνουμε και μπορεί να ακούγεται σαν λεπτομέρεια αλλά είναι σημαντικό, μεταφέρουμε τις ομάδες, τις Κ, που έκαναν εκεί προπόνηση και όπως καταλαβαίνετε εκεί με τον στίβο, υπήρχαν μπάλες, υπήρχαν ενδεχομένως κάποιος κίνδυνος ή διαφωνίες και τις μεταφέρουμε στη Ροδίτσα. Οπότε θα είναι πιο ελεύθερος ο χώρος για τους αθλούμενους και κάνουμε διάφορες δράσεις για να δείξουμε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος, γιατί όταν κάνεις δράσεις τότε γεννάς και τη μεγαλύτερη ανάγκη να δείξεις ότι αυτός ο χώρος αξίζει, πρέπει να τον εξοπλίσουμε, πρέπει να κάνουμε διοργανώσεις και ήδη έχουν αρχίσει να μας εμπιστεύονται. Μας έκανε πρόταση οι Σύλλογοι μαζί με τον ΣΕΓΑΣ και με δική μου παρέμβαση και ενώ μέχρι τώρα για κάθε δράση ερχόταν ένας ή δύο σύλλογοι, στα μέσα Μαΐου αν όλα πάνε καλά, όλοι οι Σύλλογοι από κοινού, δηλαδή ο ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς, ο Έσπερος, ο Φιλαθλητικός, ο Γυμναστικός Αναγέννηση, ο ΑΠΣ Φθία, για πρώτη φορά θα συνεργαστούν και θα κάνουν Διασυλλογικό Αξιολογημένο Αγώνα, με χρονομέτρηση και photo finish που δεν έχει γίνει ποτέ. Είχαμε τα Φεστιβάλ Ακαδημιών Στίβου το οποίο είχε γίνει το Δεκέμβριο και θέλουμε να το καθιερώσουμε. Εμείς κάναμε τη 2η διοργάνωση και φιλοξενήσαμε εδώ φέτος για πρώτη φορά 500 νέους αθλητές μαζί με τις οικογένειές τους. Να καταλάβετε, μόνο ο Βόλος είχε 130 άτομα αποστολή! Οπότε προσπαθούμε να ενισχύουμε όσο μπορούμε και αυτό το θεσμό».

Λ.Τ.: Αυτή τη στιγμή, το στάδιο το χρησιμοποιούν απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί περίπου 150 αθλητές. Δεν πρέπει να υπάρξει ένας κανονισμός όσον αφορά την τήρηση του ωραρίου;     

Π.Φ.: «Κανονισμός λειτουργίας υπάρχει και μάλιστα προβλέπει ότι τη χειμερινή περίοδο 5:00-7:00μ.μ. και την καλοκαιρινή περίοδο 6:00-8:00μ.μ. πρέπει να γίνεται αποκλειστική χρήση από τους Συλλόγους του Στίβου οι οποίοι έχουν και αθλητές υψηλού επιπέδου. Είναι αλήθεια, ότι αυτό το δίωρο, δεν μπορεί πάντοτε να τηρηθεί γιατί είναι ένας χώρος και κάποιες ώρες που τις επιζητά και ο δημότης. Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε, όσο μπορούμε να περιορίσουμε την προσέλευση δημοτών εκείνη την ώρα ή αν έρχονται, να τρέχουνε στους εξωτερικούς διαδρόμους για να μην ενοχλούν τους αθλητές που τρέχουνε στους εσωτερικούς διαδρόμους. Είναι ένα δίκαιο αίτημα ο Στίβος να έχει σε αποκλειστικότητα το χώρο για δύο ώρες τη μέρα από την άλλη επειδή είναι σε εξέλιξη άλλα δύο στάδια γιατί γίνονται εργασίες, είναι λίγο δύσκολο αυτή την περίοδο να πεις ότι αποκλείονται οι δημότες. Υπήρχε εργαζόμενος εκεί με οκτάμηνη σύμβαση που είχε καθημερινή παρουσία και τηρούσε τον κανονισμό, αλλά τώρα, έληξε η σύμβασή του αλλά στέλνουμε άλλο γυμναστή που έχουμε στο τμήμα προκειμένου να είναι εκείνος, εκείνες τις ώρες εκεί. Δυστυχώς δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό για φύλαξη, όπως θα ήθελε κανείς, έναν security, ένα μόνιμο φύλακα, δεν είναι ότι τον έχουμε κάπου αλλού και δεν το θεωρούμε εμείς σημαντικό και δεν τον μεταφέρουμε εκεί. Φύλαξη 24ώρη δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως παρουσία γυμναστή, από το τμήμα αθλητισμού του Δήμου, τις απογευματινές ώρες που έχει ζήτηση και τις πρωινές υπάρχει μια επιμέλεια. Πηγαίνει, γίνεται καθαρισμός αλλά με μετακινούμενο προσωπικό, δυστυχώς.

Λ.Τ.: Με δεδομένο αυτό που μας είπατε ότι θα έρθει νέος εξοπλισμός στο στάδιο για τους αθλητές, δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει κάποιος φύλακας επί 24ώρου βάσεως για να αποτραπούν πιθανές φθορές ή και κλοπές;

Π.Φ.: «Τον καινούριο εξοπλισμό που θα φέρουμε, θα τον ασφαλίζουμε. Και προς το παρόν έχουμε την επιμέλεια. Δηλαδή ένα βράδυ διαπιστώσαμε ότι κάποιοι ρομά πλησίαζαν το χώρο και ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τους απομάκρυνε. Έχουμε μια επιμέλεια, πηγαίνω κι εγώ σε κάποιες ώρες και μάλιστα απροειδοποίητα και σαν χρήστης και σαν εποπτεία. Και το βράδυ πηγαίνουμε, αφού έχω πει σε κάποιους από το τμήμα, όσο μπορούν να περνούν από εκεί.  Θα θέλαμε να έχουμε».

Λ.Τ.: Τουαλέτες για τους δημότες θα υπάρξουν; Γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, τα απογεύματα ειδικά που είναι μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα του χώρου, πράγματα που σίγουρα δεν είναι μέσα στους κανόνες της υγιεινής…

Π.Φ.: «Το ξέρω το θέμα και γι’ αυτό έχω εδώ και τις προσφορές που ζητήσαμε για ISOBOX.  Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε εμείς να πάμε να επενδύσουμε σε αυτό το στάδιο με μόνιμες κατασκευές γιατί είναι δώρο-άδωρο. Όλα αυτά προβλέπονται στη μελέτη και θα πάρουν μια μόνιμη μορφή. Παίρνουμε κάποιες προσφορές για να δούμε στο μέτρο που είναι και οικονομικό και λειτουργικό για τον κόσμο. Γιατί και ο Δήμαρχος από την πρώτη μέρα που επισκεφθήκαμε το χώρο και πληροφορήθηκε ότι εκεί δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τουαλετών για το κοινό - οι υπάρχουσες είναι κλειδωμένες για να χρησιμοποιούνται από τους αθλητές και τους προπονητές - διαμαρτυρήθηκε και έδωσε οδηγία να βρούμε αμέσως εναλλακτική λύση. Οπότε κοιτάζουμε να πάρουμε ένα καινούριο ΒΟΧ το οποίο να μπορεί να εξυπηρετήσει, να έχει τουαλέτες και νιπτήρες».

Λ.Τ.: Οπότε όπως καταλαβαίνουμε στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι να ολοκληρωθούν τα έργα στην «Καμαρίτσα» και να λειτουργήσει κανονικά όπως προβλέπεται, σαν Στάδιο δηλαδή που θα μπορεί να φιλοξενεί σημαντικούς αγώνες και Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Στίβου και να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην πόλη μέσω του αθλητισμού.

Π.Φ.: «Ακριβώς! Επειδή το έχουμε εντοπίσει και το έχω ζήσει ήδη κι εγώ. Ο αθλητικός τουρισμός, πέρα από τον ιστορικό και τον πολιτιστικό που μπορεί να έχουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή μας, είναι και αυτός που μπορεί να σου φέρει απτά αποτελέσματα. Δηλαδή κάνεις μια διοργάνωση, έστω για δύο μέρες και βλέπεις ότι έρχεται πάρα πολύς κόσμος. Και με τους αγώνες τους ορεινούς. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθείς και τον αθλητικό τουρισμό. Και θα ήθελα να πω κάτι σ’ αυτό το σημείο. Βγαίνουν μερικοί και μηδενίζουν ότι η Λαμία δεν έχει υποδομές. Η Λαμία έχει υποδομές. Αλλά κάποιες μείνανε ημιτελείς, κάποιες πλέον θέλουν συντήρηση και ανακαίνιση όπως κάνουμε στο “Χαλκιοπούλειο” που θα υποστεί ενεργειακή αναβάθμιση όπως και το μικρό κολυμβητήριο, αλλά και κάποιες άλλες που είναι οι μεγάλες πρέπει να προχωρήσουν, να ξεκολλήσουν».

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness