Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ “ΖΙΩΓΑ”

Δεκαετίες τώρα οι Λαμιώτες που αγαπούν το παραδοσιακό ψωμί στα ξύλα συρρέουν στον μακροβιότερο φούρνο της πόλης για να προμηθευτούν αχνιστό τον… «άρτον τον επιούσιον». Ο λόγος για τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Νίκου και της Ντίνας Ζιώγα που πλημμυρίζει με τα αρώματά του τα δρομάκια από την πλατεία Λαού ως πάνω στην πλατεία Ελευθερίας και έχει αναθρέψει με τις λαχταριστές δημιουργίες του γενιές και γενιές.

Η ιστορία του φούρνου έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στον χρόνο. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε ο ξυλόφουρνος της οικογένειας Ζιώγα. Ο παππούς Νίκος Ζιώγας για την εποχή του καινοτόμησε στο χώρο της αρτοποιίας έχοντας στο πλευρό του τους δύο γιούς του, Βάγια και Ηλία. Το 1936 ο φούρνος πέρασε στα χέρια των υιών του, βάζοντας την αρτοποιεία της πόλης σε πραγματικά πρωτοποριακούς ρυθμούς για την εποχή, δημιουργώντας προϊόντα με βάση την σφολιάτα και την φρυγανιά στη γνωστή παραδοσιακή μορφή της.

Από το 1984 ο κύριος Νίκος Ζιώγας μαζί με τη σύζυγό του, κυρία Ντίνα, έφεραν τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο στη νέα εποχή, πολλαπλασιάζοντας τα διαθέσιμα προϊόντα, όμως διατηρώντας σταθερή την ποιότητά τους.

Ο οικογενειακός χαρακτήρας του αρτοποιείου δεν αλλοιώθηκε ποτέ, όπως σταθερό παρέμεινε και το ραντεβού με τους πελάτες του, εκεί στο ισόγειο κατάστημα της Αποστόλου Κουνούπη 6.

Στα νεότερα χρόνια, ο ξυλόφουρνος “Ζιώγα” μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται πως έχει διαθέσει τις μεγαλύτερες ποσότητες πίτσας και κρουασάν σοκολάτας, με τους πελάτες του ολοένα να αυξάνονται και να πληθύνονται!

Με εικοσιτετράωρη καθημερινή λειτουργία, ζει στο έπακρο τον παλμό της πόλης. Τα πρωινά προσφέρει ζεστές τυρόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες και πολλά ακόμη αγαπημένα αρτοποιήματα. Στο ενδιάμεσο δεν παραλείπει να ικανοποιεί τις υπογλυκαιμίες μας με χειροποίητα γλυκίσματα, όπως μηλόπιτες και σοκολατόπιτες, νόστιμα παγωτά και γρανίτες. Τα βράδια γίνεται σημείο συνάντησης για τις μικρές ή μεγαλύτερες παρέες του νεαρόκοσμου της πόλης πριν τις νυχτερινές εξόδους και επισφραγίζει το επιτυχημένο κλείσιμό της διασκέδασής τους κατά τις πρώτες πρωινές ώρες με «κάτι στα γρήγορα» πριν την επιστροφή στο σπίτι.

Η αναγνώριση της πολυετούς παρουσίας στο χώρο της αρτοποιίας ήρθε στις 13 Ιανουαρίου του 2001 με την βράβευση του κυρίου Νίκου Ζιώγα από το Εμπορικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολύχρονης εμπορικής δραστηριότητας.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την αρχή της λειτουργίας του ξυλόφουρνου “Ζιώγα” και υπόσχεται να μας συντροφεύσει για πολλά περισσότερα, πάντα με το ίδιο μεράκι, τα ευωδιαστά αρώματά του και τις καθιερωμένες γευστικές απολαύσεις που μας κακομαθαίνουν...

80 χρόνια Γεύσης & Ποιότητας,

80 χρόνια Παράδοσης & Καινοτομίας,

80 χρόνια Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος “Ζιώγα”!

Φωτογραφίες

   

randomness