Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δημιουργία τράπεζας για τον αναπτυξιακό ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής πρότεινε ο Δημήτρης Τζιαχρήστας

Την δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού, με στόχο τον αναπτυξιακό ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει είτε με πυρήνα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε ως επιχειρηματικός βραχίονας μιας υφιστάμενης τράπεζας, πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη.
 
Βασικό χαρακτηριστικό του ιδρύματος αυτού, όπως είπε, πρέπει να είναι η δημιουργία πιστωτικών εργαλείων, βάσει των οποίων οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμων άτοκων δανείων, αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες και θα αποτελούν το κεφάλαιο συγκεκριμένων εργαλείων της τράπεζας.

Η κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας δημιούργησε μεγάλο κενό στην άσκηση της Αγροτικής Πίστης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή. Οι κατά τόπους Συνεταιριστικές Τράπεζες που δημιουργήθηκαν, αναπλήρωσαν εν μέρει αυτό το κενό, αλλά πολλές από αυτές δεν άντεξαν εξαιτίας της κρίσης με αποτέλεσμα να κλείσουν, όπως είπε.


Κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Την διενέργεια όλων των απαραίτητων κινήσεων και πιέσεων προς τους αρμόδιους, ώστε να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, ζήτησε ο Δημήτρης Τζιαχρήστας. "Είναι σχεδόν παράλογο να φορολογείται ένας κλάδος ταχέως αναπτυσσόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι είναι απαραίτητη η καθιέρωση τακτικών ελέγχων ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντος από εξειδικευμένους φορείς, η καταγραφή των οινοπαραγωγών και των αμπελοκαλλιεργητών, οι διαρκείς οικονομικοί έλεγχοι, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της μαύρης αγοράς και η άμεση επιβολή και είσπραξη προστίμων, όπου δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της σύννομης παραγωγικής διαδικασίας.
 
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ίδιος τόνισε ότι η φορολόγηση του οίνου δημιούργησε πολλά προβλήματα αντί εσόδων και σημείωσε ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί (0,20 λεπτά το λίτρο ή 0,15 λεπτά ανά φιάλη κρασιού) με ταυτόχρονη κατάργηση του μηδενικού συντελεστή από την πρώτη εβδομάδα κιόλας εφαρμογής του, οδήγησε σε πάνω από 70% πτώση του τζίρου στα σημεία εστίασης. Περαιτέρω, ο ίδιος σημείωσε ότι ο φόρος επιβάλλεται στην παραγόμενη ποσότητα πράγμα που, αυτόματα, τον μετατρέπει σε φόρο παραγωγής.
 
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μίλησε για έλλειψη προοπτικής της τευτλοκαλλιέργειας και επισήμανε τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάργηση του ΟΓΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, λέγοντας χαρακτηριστικά, "οι αγρότες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι θα ενταχθούν στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και ότι χάνουν τα πλεονεκτήματα που είχαν".
 
Επισήμανε δε, τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις άδειες αρδευτικών γεωτρήσεων από την διεύθυνση Υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά "οι πρώτες αιτήσεις κατατέθηκαν το 2011 και μέχρι σήμερα έχει ανανεωθεί μόλις το 10%".
 

Στους δήμους το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ

Να μεταφερθεί στους δήμους και όχι στις περιφέρειες το 40% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014 - 2020, καθώς "πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες δεν είναι έτοιμες να το διαχειριστούν, καθώς στις εντάξεις των νέων έργων θα σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις", ζήτησε ο δήμαρχος Δομοκού. Όσον αφορά το παλαιό Πρόγραμμα «Μπαλτατζής» και τα έργα που είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί, "έγιναν "γέφυρα" και συνεχίζονται στο νέο πρόγραμμα, ενώ στο πρόγραμμα leader και στα δημόσια έργα παρατηρούνται καθυστερήσεις "επισήμανε.

 
Στους δήμους να επιστρέψει το τέλος μισθωμάτων βοσκής

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τζιαχρήστας το θέμα των βοσκοτόπων δημιουργήθηκε το 2012, καθώς το τότε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μείωσαν τον Εθνικό Επιλέξιμο Βοσκότοπο κατά 30%, με αποτέλεσμα οι γεωκτηνοτρόφοι να έχουν προβλήματα στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής.
 
Το 2015 με νόμο, το τέλος βοσκής μεταφέρθηκε από τους δήμους στις περιφέρεις, οι οποίες παρ’ όλο που είχαν δεσμευτεί να εκπονήσουν τα διαχειριστικά σχέδια, "καμία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα και το αποκορύφωμα ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, υπουργική απόφαση αναγκάζει τους δήμους για την διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, να συμμετέχουν με έναν μόνιμο υπάλληλο και ένα αιρετό για να υλοποιήσουν αντικείμενο της περιφέρειας. "Η απόφαση αυτή μας βρίσκει αντίθετους και ζητάμε το τέλος βοσκής να επιστρέψει στους δήμους", είπε χαρακτηριστικά.
 
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι κρίνετε αναγκαία η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στη συντονιστική επιτροπή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ), στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 - 2020 (ΠΑΑ-Πυλώνας 2).

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.